hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 31 december 2013

Top 10 mooiste boeken van 2013 (11) Guus Bauer

Guus Bauer is schrijver, recensent, interviewer, columnist, uitgever, wat niet? Zijn top 10 op alfabetische volgorde:


Aharon Appelfeld – De onsterfelijke Bartfuss Maakt duidelijk dat de ontkenning een sluipmoordenaar is. Troostrijk voor schrijver en lezer.


Scholem Aleichem – De stad van de kleine mensen Een onvergetelijk tijdsdocument over een wereld die verdwenen is, of beter nog: die ontstolen is.


Philippe Claudel – Geuren Smokkelwerk, verschenen eind 2012. Een uiterst zinnelijk boek. Zijn meest persoonlijke werk, aldus de auteur.


Hans Fallada – In mijn vreemde land Letterlijk en figuurlijk van binnenuit (de gevangenis in nazi-Duitsland) geschreven.


Almudena Grandes – De vijand van mijn vader In zware tijden worden kinderen snel groot en voor dilemma’s gesteld waar zelfs volwassenen geen raad mee weten.


Edgar Hilsenrath – Fuck Amerika Spijkerharde lachsalvo. Satire grotendeels in niet mistenverstane dialogen opgetekend.


Iman Humaydan – Andere levens Het verleden werpt lange schaduwen.


Paul Ingendaay – De romantische jaren Over zelfbedrog, bedrog van herinneringen. Over wat had kunnen zijn.


José Saramago – Bovenlicht Een ogenschijnlijk klein geluid dat ver draagt.


Bart Stouten – Kersen eten om middernacht De winnaar van de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013.

en ook nog alles van Andrei Makine, Herta Müller, Bohumil Hrabal. En hoe kun je nu Ergens anders van Richard Russo niet noemen en Zes maanden in de Siberische wouden van Sylvain Tesson, of Lenins balsem van Pieter Waterdrinker, Kerkhof aan zee van Emil Hakl, Patrik Ourednik Het geschikte moment 1855, de gedundrukte Carmiggelt, alles wat er van hem dit jaar is heruitgegeven, en …. Alle boeken, behoudens werkjes van BN’ers en de zogenaamde ideeënboekjes, verdienen oneindig veel kansen.

Geen opmerkingen: