hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 13 januari 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Vers

Vers

Een paar jaar geleden waren er nog meer dan honderd standhouders, afgelopen donderdag stonden in de OBA nog slechts veertig uitgeverijen hun voorjaarsaanbiedingen aan te prijzen tijdens Vers voor de Pers. De trend is dat er steeds grotere concerns ontstaan en dat er daarnaast veel uitgeverijen opkomen die buiten de geijkte kanalen hun waar slijten. Die zie je niet op Vers van de Pers.

Ik wil wel rondkijken en alles zien, maar ik wil er niet echt bijhoren, bij al die flitsende pr-meisjes, die harde redacteuren, de glunderende literaire agenten van de literatuur. Bij de presentatie van het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay wordt bijna geen enkele inhoudelijk vraag gesteld. Het moet snel en het moet vooral leuk blijven. We zien de directeur van CPNB in een aantal koddige filmpjes. De enige die glamourafstotend is, een oase van authenticiteit, is Meindert Talma. Talma haakt in op het thema van de Boekenweek, reizen, en zegt dat hij met de trein van Zuidhorn naar Groningen is gegaan en vervolgens van Groningen naar Amsterdam om slechts één liedje te kunnen zingen. 'Maar dat moet ik wel zeggen: ze betalen goed.'


In de hal van de OBA wordt het Poëzieweekgeschenk gepresenteerd. Poetry International-directeur Bas Kwakman interviewt dichter K. Schippers over het thema 'verwondering'. Er worden zowaar inhoudelijke vragen gesteld. De mensen schrikken er een beetje van dat zoiets ook mogelijk is. Het alarm van een toegangspoortje gaat af. Meindert Talma zit inmiddels in de trein terug naar huis.

Aan het eind van de middag verzamelt iedereen zich in een Chinees restaurant aan de overkant van de OBA. CPNB-directeur Eppo van Nispen kan zich nauwelijks verstaanbaar maken als hij de cijfers over 2013 bekend maakt. Er zijn 41 miljoen boeken over de toonbank gegaan. Dat lijkt veel, maar de afzet is gedaald met meer dan 8 procent. Bijna niemand luistert, de persvoorlichter maant de mensen achterin de zaal tevergeefs tot stilte. Het geluid zwelt aan als er Gouden Boeken worden uitgereikt aan boeken die toch al veel verkocht worden. Tot slot van zijn toespraak doet Van Nispen nog een Chinees na.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 11 januari 2014.

Zie voor een uitgebreid verslag: Tzum.

Geen opmerkingen: