hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 10 februari 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Olympisch

Olympisch

Tot nu toe heb ik nog nergens een reportage gezien over de boeken die onze olympiërs meenemen naar Sotsji. Je hoopt dat ze, om de Russen te treiteren, allemaal een roman van Arthur Japin bij zich hebben. Dan hoort de schrijver toch nog een beetje tot onze delegatie. Van de roman Vaslav zijn vorig jaar de rechten verkocht aan Rusland, dus de Russen kunnen ook zelf kennisnemen van de liefde van Diaghilev voor Nijinski en meteen leren dat homoseksualiteit ook al jaren in Rusland voorkomt: 'De gelijkslachtige liefde bood ondergeschikten sinds jaar en dag een eenvoudige mogelijkheid om zich in de Russische standenmaatschappij wat op te werken, en veel hoog geplaatsten begrepen werkelijk niet waarom zulke hand- en spandiensten niet onder de normale dienstverlening van hun lijfeigenen vielen.' In dezelfde roman leren we dat tsaar Peter de Grote de eerste was die sodomie bij wet verbood. Dat idee had hij opgedaan in Nederland.


Twee weken geleden schreef Pieter Waterdrinker al dat er nog meer minderheden in Rusland uiterst slecht behandeld worden. Deze week sloot Robert Vuijsje zich aan bij die discussie. 'Ik voel me verbonden met discriminatie tegen joden en zwarten.' Maar helaas krijgen die groepen niet zo veel aandacht op dit moment. 'Door dat bredere onderwerp geheel voor zichzelf op te eisen, hebben de Nederlandse homo’s juist een flinke coupe [sic] gepleegd.' Schrijver Aristide von Bienefeldt twijfelt door de laffe houding van onze regering zelfs over zijn nationaliteit: 'Als mij vandaag gevraagd werd om mijn Nederlandse nationaliteit in te ruilen voor de Franse, zou ik daar, in tegenstelling tot 25 jaar geleden, wél serieus over nadenken.'

In Bint van F. Bordewijk bekijkt de nieuwe leraar voor het eerst de namenlijst van zijn klas: 'Whimpysinger - de Moraatz - Neutebeum - Nittikson - Surdie Finnis - te Wigchel - Kiekertak - Taas Daamde... Wat een namen, dacht hij. Het antwoord: Ja, present, kwam aarzelend. - Peert - Punselie - Bolmikolke - Klotterbooke...' Als de schrijver nu nog geleefd had zou hij de lijst kunnen uitbreiden met de namen van onze Olympiërs: Bökkerink - Sauerbreij - Wüst. En mijn favoriet: Kleibeuker.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 8 februari 2014.

Geen opmerkingen: