hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 11 maart 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Vagijn

Vagijn

Vroeger, meer dan een halve eeuw terug, heel erg vroeger dus, stond op de voorkant van het Boekenweekgeschenk geen schrijversnaam. Wel Oeroeg, geen Hella S. Haasse. Iedereen kon een novelle inzenden naar de CPNB en de beste novelle werd het Boekenweekgeschenk. Lezers konden dan uit een lijst met inzenders raden wie het boek geschreven had. Nu selecteert de CPNB elk jaar een goedverkopende auteur. Dat kan iets moois opleveren, zoals dit jaar met Tommy Wieringa, maar het kan ook literaire gedrochten voortbrengen zoals een paar jaar geleden met het erbarmelijke proza van Kader Abdolah. Een keuze voor kwaliteit, terug naar de novellenwedstrijd, zou een fijn gebaar zijn in deze tijd van hypes en bestselleritis. Zul je net zien dat Wieringa de wedstrijd wint.

Aan de vooravond van de Boekenweek maakte het Letterkundig Museum bekend dat in mei een tentoonstelling geopend wordt met selfies van een halfnaakte Heleen van Royen. Niet om aan te tonen dat de Nederlandse literatuur in de greep is van de commercialisering, maar juist om dat te vieren: 'Het Letterkundig Museum ziet Heleen van Royen als een representant van de succesvolle hedendaagse auteur en de toenemende bestsellercultuur. Mede door het inzetten van haar persoonlijkheid weet Van Royen haar lezerspubliek aan zich te binden.' Tegelijkertijd weigert Apple de verhalenbundel Fuck Machine van Charles Bukowski in de iStore te verkopen. Volgens uitgeverij Lebowski omdat er 'een keurig getrimde vagijn' op het omslag te zien is. Is nu het Letterkundig Museum te ranzig en de iStore te preuts?

   
(Filmpje: zoek de schrijver)

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, was het een eer om naar het Boekenbal te gaan. Richard de Nooy schrijft in een ironische brief aan CPNB-baas Eppo van Nispen dat hij liever niet komt 'bij een gelegenheid waar ik in de rij moet staan om plastic drankcoupons aan te schaffen en waar ik de kans loop om cabaretiers, nieuwslezers, recensenten en ander schorem tegen het lijf te lopen.' A.H.J. Dautzenberg deed in NRC Handelsblad Van Nispen een oplossing aan de hand: 'op het Boekenbal weer gewoon schrijvers en boekverkopers samen laten swingen, in plaats van opgespoten BN’ers'.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 8 maart 2014.

Geen opmerkingen: