hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 26 mei 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Grens

Grens

Ik vind Europa uiterst weldadig voor mijn gemoedsrust. Je hoeft niet eens zo heel ver van huis te gaan - België of Duitsland volstaat - om razendsnel een totaal andere blik te hebben op nieuws uit je eigen land. Elke grens die je overgaat relativeert wat binnen die grens gebeurt. Wij denken dat Roy Donders een echte designer is, maar in Parijs kent niemand hem. Wij reageren opgewonden op de selfies van een schrijfster in het Letterkundig Museum, maar in Praag weten ze niet wie die vrouw is, laat staan dat ze op de hoogte zijn van ons Letterkundig Museum. Dat is een geruststellende gedachte.

Solomonica (zeg maar Moon) de Winter, dochter van Jessica Durlacher en Leon de Winter heeft in het Engels een boek geschreven. De titel luidt Over the rainbow. Knack wist te melden dat de Zwitserse uitgeverij Diogenes het boek aangekocht had en de vertaling dit najaar uitbrengt. De Amsterdamse schrijver Jamal Ouariachi noemt het slecht nieuws: 'We leven in moeilijke tijden, lieve mensen.' Esther Gerritsen corrigeert: 'Jamal, doe niet zo stom.' Kluun reageert iets geprononceerder: 'Dit slaat als kut op dirk. Is het een idee om de roman eerst te lezen alvorens af te maken?'


De uitreiking van de Storytel Luistboek Award afgelopen maandag was opmerkelijk. Eerder schreef ik al dat sponsor Storytel in hetzelfde pand huist als de in luisterboeken gespecialiseerde uitgeverij Rubinstein. Vier van de vijf genomineerden kwamen van Rubinstein. Een van de vier betrof een luisterversie van de klassieke 'Gouden Boekjes'. Inspreekster Dieuwertje Blok zou geïnterviewd worden, maar er stond slechts een lege stoel, waarop uitgever Dik Broekman van de papieren 'Gouden Boekjes' het woord nam. Die serie wordt geproduceerd op hetzelfde adres als het luisterboek. Dik Broekman is namelijk ook uitgever bij Rubinstein. 'Echt gebeurd' van Paulien Cornelisse en Micha Wertheim won de prijs. Uitgegeven door Rubinstein. Juryvoorzitter Vincent Bijlo prees de inzendingen van dit jaar die nog weer beter waren dan die van vorig jaar. Van Bijlo kun je trouwens ook een luisterboek kopen. Bij uitgeverij Rubinstein. In Boedapest kijkt niemand ervan op, in Nederland overigens ook niet.

Geen opmerkingen: