hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 9 juni 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Teken

Teken

Woensdagavond zat ik in een café waar poëzie werd voorgedragen. Een jonge dichteres leidde een gedicht door te zeggen dat ze haar hele leven al reageerde op het geluid dat haar mobieltje maakte. Als ze dat geluid hoorde, moest ze de telefoon wel opnemen. Het was niet zozeer het fenomeen maar het waren de woorden 'mijn hele leven' die je opeens een klap in het gezicht gaven. Ik, nog opgevoed in het tijdperk dat telefoons draaischijven hadden en een vaste plek in huis, heb pas sinds een dik jaar een mobieltje. Gekocht in de tijd dat mijn vader ernstig ziek werd. Elke keer als ik gebeld word, schrik ik nog.

Een paar dagen eerder was ik aanwezig bij een literaire avond. Er trad een jonge vrouw op die een juichpak had aangetrokken. Een wit juichpak, dus ze zal wel voor Rusland zijn. Ze vroeg aan ons: 'Willen jullie een verhaal over mijn schaamlippiercing of een een verhaal over Jan Cremer en de sociale media?' Later op de avond stapte een langharige jongeman het podium op, het bleek de vriend van de vrouw in juichpak, en hij las een verhaal voor waarin zij 's nachts op een camping haar behoefte deed in een plastic tas. Hij vond het fijn om die plastic zak met warme inhoud buiten de tent te dragen. Daarna las hij gedichten voor van een zekere 'Arie', de naam was hij zelf ook vergeten, met rijmwoorden als 'oma', 'stoma', 'Croma'.

Kantoorpoëzie mei 2014

Tussendoor las Willem Claassen voor uit de verhalenbundel De koe die de Waal over zwom. Claassen had gewone kleren aan en had gewoon haar. De verhalen gingen over blaarkoppen, melken en kuilen en over het afscheid nemen van het ouderlijk huis. Korte verhalen die me raakten. Na afloop kocht ik meteen zijn boek.

Op het eind van de avond vroeg de presentator of die 'oude mensen' even aan de kant konden. Samen met wat andere veertigers en vijftigers ben ik toen maar op het balkon gaan staan. De deur viel in het slot, het was aardedonker. Binnen probeerde een hiphopper door een geluidsmuur te schreeuwen.

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 7 juni 2014

2 opmerkingen:

Harry Perton zei

We hebben afgedaan. Finaal afgedaan.

Anoniem zei

Nee, hoor. Ik ben 20 jaar ouder dan Coen en laat me niet afgaan.
Giny