hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 14 juli 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Overstap

Overstap

Trouw aan een redacteur kan een goede reden zijn om van uitgeefhuis te wisselen. Goede redacteuren kunnen een halve uitgeverij leegtrekken. Emile Brugman nam tientallen schrijvers mee toen hij begin jaren negentig met ruzie bij De Arbeiderspers vertrok en Atlas oprichtte. Grote literaire namen: Büch, Brouwers, Nooteboom. Vorig jaar nam uitgever Elik Lettinga nog een handjevol auteurs mee toen zij van De Arbeiderspers naar Nijgh & Van Ditmar verhuisde. Minder literaire namen, meer cash cows als Sylvia Witteman. Het afscheid nemen van schrijvers is soms een opluchting: minder vervuiling van je literaire fonds.

Een andere reden om te vertrekken is geld. Deze week werd bekend dat Paul Auster, sinds 1988 verbonden aan De Arbeiderspers, zijn nieuwe boek publiceert bij De Bezige Bij. Abdelkader Benali, auteur bij De Arbeiderspers, leek te weten waarom: 'Voor die auteurs wordt met tonnen gesmeten, onzinnig.' Ik vroeg aan Benali of ze Auster niet meer konden betalen. Benali: 'Of hij verdient zichzelf niet meer terug.' Dat kan ook natuurlijk. Sommige auteurs hebben een reputatie die niet overeenkomt met hun verkoopcijfers. Op feestjes kun je met gerust hart zeggen dat je van het oeuvre van Paul Auster houdt. Toch denk ik niet dat hij meer dan tienduizend exemplaren van een nieuw boek verkoopt. Met riante voorschotten wordt zo'n reputatie dan wel erg begrotelijk. Zeker als Sylvia Witteman vertrokken is.

Volgens Peter Nijssen, de huidige baas van De Arbeiderspers, ligt het allemaal anders. Op de site van Boekblad zegt hij dat de verhuizing van de uitgeverij naar Utrecht en de samenwerking met de literair minder hoog aangeslagen Bruna moeilijk uit te leggen was aan buitenlandse auteurs. 'Ook omdat concullega's de situatie aangrepen om hen juist wél wijs te maken dat De Arbeiderspers was gedegradeerd. Ik kan dat niet bewijzen, maar ik weet hoe het werkt in de uitgeverij.' Inmiddels is De Arbeiderspers teruggekeerd naar de hoofdstad en wordt het tijd om wat auteurs terug te roven. Zul je net zien dat in oktober Paul Auster de Nobelprijs voor Literatuur krijgt en dat zijn boeken opeens de winkel uit vliegen. Met een mooie quote van Sylvia Witteman voorop.

Geen opmerkingen: