hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 29 september 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Reacties

Reacties

Op het festival Nazomerzinnen in Zuidlaren interviewde ik Peter Middendorp. Zijn boek Vertrouwd voordelig heeft zes drukken gehaald binnen drie weken. Waarschijnlijk is dat te danken aan alle commotie over zijn uitspraken over Drenthe. We zaten in een kerk die ruimte bood aan de vele belangstellenden. Nelleke Noordervliet is verbannen naar een kleiner zaaltje. Toch blijkt Middendorp niet heel blij te zijn met alle ophef: de woedende reacties, de stukken in de krant, de bodyguards bij de presentatie in Emmen. Hij vertelt ingetogen, maar met ironie over zijn jeugd. Hij schrikt een beetje als ik zeg dat het ook een inktzwart boek is over een omgeving waaraan je niet kunt ontsnappen. Na afloop zegt een vrouw uit het publiek: 'Het is eigenlijk een heel aardige jongen.' Een beetje teleurgesteld, alsof hij niet voldoet aan de verwachting.

Het land 32 van Daan Heerma van Voss kreeg een merkwaardige ontvangst. Omdat hij woorden als 'avatar' en 'level' gebruikt hebben een paar recensenten het hele verhaal opgevat als een computergame in fictie. In diezelfde kerk vraag ik Heerma van Voss er wat beschroomd naar omdat ik helemaal niets weet van games. Sinds 'Pong' houdt mijn ontwikkeling op. Gelukkig vond de schrijver de interpretatie ook niet houdbaar. De hoofdpersoon is gewoon jong en dan gebruik je dat soort woorden.

Bij thuiskomst zie ik een Facebookgesprekje tussen Jamal Ouariachi en David Pefko. Ik heb wel eens een niet zo positieve recensie over ze geschreven.
Pefko: 'Jamal, voor Coen Peppelenbos aan kanker sterft (ik neem aan dat zijn kanker-light een keertje regular-kanker gaat worden) wil jij dus nog één negatieve recensie van zijn hand, begrijp ik dat goed?' Ouariachi: 'Er is weinig wat mij gelukkiger zou kunnen maken dan dat, David. Gewoon nog één keertje.' Pefko: 'Ja ik deel die mening gewoon volledig hoor, maar je kunt zo'n flikker toch niet gaan dwingen als hij aan de chemo ligt...'
Twee dagen later wordt Ouariachi op de website van Linda gevraagd naar zijn mooiste boek: 'Mein Kampf van Adolf Hitler [...]. Hitler kon trouwens heel aardig schrijven, voor een debutant.' In november verschijnt de nieuwste roman van Ouariachi. Hij is nu al wanhopig op zoek naar een rel.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 27 september 2014.

Geen opmerkingen: