Publieksprijs
Al jaren probeer ik de gedachte achter de NS Publieksprijs te doorgronden. Niemand weet wie de genomineerde boeken uitkiest. 'Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken.' Wie dat zijn, wordt nooit bekend gemaakt. Hoe de groslijst eruit ziet, is onduidelijk. Opeens komen de genomineerden tot ons. De populaire schrijvers maken vervolgens heel veel reclame voor de sponsor, die aan het einde van de rit 7.500 euro aan de winnaar schenkt en een jaarabonnement op de trein. Eersteklas. Vroeger reisde ik nog wel eens met de eersteklas om ongestoord te kunnen lezen. Dat bleek geldverspilling. Iedere reiziger kent het gevecht tegen de bierkaai dat je moet voeren om ongestoord een paar bladzijden tot je te kunnen nemen in een stiltecoupé.
'Vrees dat NS Publieksprijs weer eens niet naar beste boek gaat maar naar degene met de beste mediacontacten,' had Simone van der Vlugt getwitterd. 'Vooral als een van de genomineerden een eigen tv-show heeft,' reageerde Saskia Noort, medegenomineerde. Dat sloeg waarschijnlijk op VI, het voetbalpraatprogramma waarin Johan Derksen (dochter Marieke Derksen is uitgever van het boek Kieft), keer op keer het boek omhooghield en mensen opriep te stemmen. Als je Johan Derksen hoort praten, lijkt het of er bij elke ademteug een kassabelletje rinkelt. Laten we zeggen dat Michel van Egmond en Wim Kieft, beiden vaak te gast in het programma, een licht thuisvoordeel hadden.
Ik heb, toen boekhandel Van der Velde nog aan de andere kant van de gracht zat, eens met Arthur Japin opgetrokken om lezers aan te sporen op hem te stemmen. Hij won dat jaar niet. Een paar jaar later was Japin weer genomineerd en riep hij per mail mensen op om te stemmen. De Wereld Draait Door stuurde direct een 'Jakhals' op de schrijver af om hem daarover te kapittelen. Stemmen ronselen, dat mocht niet. In het programma dat toen een schrijver aan de schandpaal nagelde werd afgelopen woensdag dus de NS Publieksprijs uitgereikt aan Michel van Egmond, schrijver van Kieft. Uit de coulissen klonk gelach waarin je, als je goed luisterde, een kassabelletje hoorde.
1 opmerking:
Vorig jaar zat ik in de kernjury. Ik vond dat er maar geheimzinnig werd gedaan rond de uitslag. Alleen de winnaar wordt bekend hgemaakt, maar de stemverdeling niet. Geheim. http://foxxblok.blogspot.com/2013/10/naar-aanleiding-van-de-uitslag-van-de.html
Een reactie posten