hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 29 december 2014

Top 10 mooiste boeken van 2014 (5) Johan Hooge

Johan Hooge werkt als ambtenaar bij het ministerie en houdt zich dan bezig met zaken als vogelgriep, maar in zijn vrije tijd is hij een enthousiast literatuurbevorderaar, onder meer in de diverse leeskringen die hij leidt. De liefde voor literatuur is het enige virus dat hij zelf graag zou verspreiden.

1 Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba


Prachtige roman over dromen en illusies in alle tijden opgehangen aan de stad Genua. In zijn beeldende stijl onderscheidt de roman zich ook, niet voor niets winnaar van de Tzumprijs 2014.

2 Wessel Te Gussinklo - Zeer helder licht


Het bewijs dat je van een flinterdunne verhaallijn (afgewezen liefde) een prachtige roman kan componeren door een eigen stijl en als zijpad in te gaan op de vragen; wat is goede literatuur, muziek en wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen literatuur en muziek.

3 Dimitri Verhulst - Kaddisj voor een kut


De beide rauwe verhalen grijpen je bij de keel. Verhulst weet je in zijn barokke stijl telkens van zijn taal te laten genieten. Van elke roman van Verhulst zou verplicht een luisterboek moeten uitkomen, want niemand kan zijn romans zo goed voorlezen als deze auteur. Tijdens een geslaagde ‘Kantoorpoëzieavond’ liet Verhulst dat weer horen.

4 Wytske Versteeg - Boy


Je (adoptie)kind verliezen, erger kan niet. Versteeg schreef een aangrijpende ingetogen roman over dit thema.

5 Jaap Robben - Als iemand ooit mijn botjes vindt


Na een excellente voordracht van Robben in de bibliotheek van Groningen deze bundel (kinder)gedichten op basis van vergeten woorden meteen gekocht. Kijk op de Tzum-site (vanaf 39.00) naar de voordracht van het gedicht 'Tempeest' en je bent verkocht. Prachtige tekeningen maken de gedichten compleet.

6. Arie Storm - Luisteren hoe huizen ademen


Met zijn scherpe recensies ben ik het lang niet altijd eens, maar deze roman kon me wel bekoren door het verhaal, de stijl en zijn schimpscheuten over het literatuurbedrijf.

7 Jan Vantoortelboom - Meester Mitrailette


De roman was boek van de maand bij De wereld draait door. Dat is voor mij niet direct een aanbeveling, toch heb ik het verhaal over een eigenwijze meester die zijn ondergang tegemoet gaat, gewaardeerd. De verhaalopbouw doet denken aan De verborgen geschiedenis van Donna Tartt.

8 Lévi Weemoedt - Met enige vertraging


Eindelijk weer een nieuwe bundel van Weemoedt. Het gedicht Bio maakt al mijn bezoekjes aan de natuurwinkel weer dragelijk.

9 Adriaan van Dis - Ik kom terug


Na Familieziek waarin Van Dis zijn vader naar voren haalt, nu een sterke roman gewijd aan zijn moeder.

10 Chrétien de Troyes - Yvain / Lancelot; illustrés par la peinture de préraphaélite


Een jaar is niet compleet voor mij, als er niet iets is verschenen op het gebied van de Arthuristiek dat de moeite waard is. Gelukkig kwam in het najaar de in cassette uitgegeven Chrétien de Troyes-editie met de schilderijen van de Prerafaëlieten bij het Franse Diane de Selliers uit. Alleen al de in kleur uitgegeven scènes met Arthurridders of de Lady van Shalott (denk terug aan de Waterhousetentoonstelling in het Groninger museum) maken deze geannoteerde editie van twee Arthurromans de moeite meer dan waard.


Geen opmerkingen: