hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 29 november 2015

De vijfde echte literaire pepernotentest - chocoladefeesteditie

Nog een week is de Goedheiligman met zijn al dan niet Zwarte Pieten in het land en dat betekent: tijd voor de literaire pepernotentest. Omdat het de vijfde keer was een chocolade-editie. 'Een eenmalige vergissing,' zei een jurylid, omdat je door de chocola, of wat daar voor door moest gaan, de pepernoot niet meer proefde. (Wij hanteren in deze toch al zo barre tijden nog steeds het woord pepernoot om ons af te zetten tegen de kruidnootfascisten.)We voegden er nog enkele smaken aan toe uit de Pepernotenfabriek, de pop-up-stores die fabrikant met veel succes door het hele land heeft opgezet.

In de jury zaten Esther Broekman (die af en toe werd weggeroepen voor moederlijke taken), Roos Custers, Jan Glas, Coen Peppelenbos, Dolf Verlinden en Nick ter Wal (die af en toe werd weggeroepen voor vaderlijke taken). We hebben gelet op de geur en het uiterlijk, de beet en de smaak. Per pepernoot werd een eindcijfer gegeven, die werden bij elkaar opgeteld en daarna gedeeld door zes. De witte chocoladepepernoten werden overgeslagen. Pas na de test werd onthuld waar de pepernoten vandaan kwamen.


De onderstaande oordelen zijn geveld door geoefende amateurs. Hecht er geen wetenschappelijke waarde aan en eet vooral wat je zelf lekker vindt.

1 Coop - truffelpepernoten: 5,67

De winnaar komt met een zes min uit de strijd. 'Buitenkant muf en poederig, alsof de choconoot door het stof is gerold. Geur is ook stoffig,' zegt de redactrice. 'Ruikt heerlijk naar cacao,' schrijft de dokter. De brievenbezorger noteert: 'Dikke laag om doorheen te bijten.' De zingende dichter is wat negatiever: 'Ruikt naar oude suèdeschoenen.'

2 Hema: 5,55

Nog net een voldoende. 'Doorsneenoot,' meent de criticus. Ook de schilder vindt deze pepernoot 'middle of the road'. Volgens de brievenbezorger ontbreekt een 'geurvlag', terwijl de dokter peper meent te ruiken. 'Domweg goed,' zegt de schoenenfetisjiste en 'eigenlijk best wel lekker.'

3 Aldi: 5.52

Nipt voldoende. 'Modaaltje,' noteert de schilder, 'beetje saai' zegt de dokter. De dichtende zanger is opnieuw harder in zijn oordeel: 'Is geproduceerd in een ruimte waar ook chocola verwerkt wordt.' De grafdeskundige is positief en krijgt erotische fantasieën bij het eten: 'Zuigen is lekkerder.' De halve uitgever is het positiefst: 'Knaagt lekker door.' Deze noot kwam bij de Consumentenbond als lekkerste chocoladenoot uit de bus.

4 Kruidvat: 5.5

De allernipste en allerlaatste voldoende. 'Familie Doorsnee,' oordeelt de docent. 'Uiterlijk is vergelijkbaar met andere noten,' merkt de poezenliefhebster op en dat kan kloppen, omdat veel noten waarschijnlijk in dezelfde fabriek gemaakt worden. 'Wildkeutel,' is het oordeel van de schilder. 'Of je melkpoeder eet,' schrijft de zingende dichter. De Tepperspecialist zegt: 'Precies goed.'

5 Van Delft mix: 5,37

De gewoonste noot uit de Pepernootfabriek. Wel een harde. 'Om iemand mee te beschadigen bij het strooien,' test de docent. 'Glanst als de schedel van Humberto Tan,' zegt iemand die ik anoniem laat om een beschuldiging van racisme te voorkomen. De dokter vindt dat geur naar plastic geurt en krijgt bijval van de dichtende zanger die een 'condoomgeur' ontwaart. De schilder heeft opgeschreven 'terughoudend mededeelzaam', maar hij heeft de dag ervoor een auto-ongeluk meegemaakt en is nogal dizzy.

6 Albert Heijn: 5,12

Voor een van de drie vijftigers in het gezelschap een 'tandknappertje'. Maar ook een dertiger heeft moeite: 'Sabbelaar en dan: kaakbrekert!' De dokter, nog in bezit van haar melkgebit oordeelt anders: 'Crunchy.'

7 Bolletje: 4,98

Bij de gewone pepernoten onze jaarlijkse winnaar, maar de chocovariant is een stuk minder geliefd. 'Chemisch nasmaakje,' proeft de regionale weblogger. 'Jasknoopnoot,' concludeert de schilder. Bescheiden klein nootje, 'non-noot' vindt de schildersmuze. 'Het is al weg voordat je bijt,' zegt de docent. 'Dit ruikt naar een anaerobe bacterie bacterie in een open been,' herkent de dokter die de pepernoot desalniettemin met een 8 waardeert, wat ons doet afvragen wat zij doorgaan met patiënten met een open been doet.

8 Van Delft caramel: 4,8

'Hopjesvla', ruikt de een, 'gecondenseerde melk,' ruikt de ander, 'gebakken champignons,' ruikt weer een ander, 'Melkunie dubbelvla,' weer een ander, maar de dokter heeft de bedoeling van de fabrikant geraden: 'caramel'. Uit de pepernootfabriek. 'Haags hopje?' 'Werther's echte?'

9 V& D: 4,37

'Kruimelig bleekneusje,' zegt de recensent. 'Geen geur, geen bite, geen smaak,' oordeelt de dokter. 'Bij het happen laat de chocoladelaag los van de noot: afknapper!' aldus de vrouw die ook bij het verkeersongeluk betrokken was en al haar zintuigen op scherp heeft staan: 'Melkchocolade is zoals de Koetjesreep: zoet en nauwelijks cacao.' De chauffeur in kwestie noteert: 'Doucheputje.' De zingende dichter herkende de geur: 'nat vaatdoekje'.

10/11 Lidl: 4,22

'Vette rozijnen met elastiekjesgeur,' zegt de chocoladekenner. 'Vrij grote noten, zogenaamd "grof" omhuld, ambachtelijk noemen ze dat maar dit is duidelijk een fabriekstrucje,' analyseert de literaire wandelgids. De Meppelaar in het gezelschap wordt een beetje misselijk. 'Pokdalig, zwakbegaafd nootje,' vindt de schilder en hij herhaalt bij de smaak: 'Zwakbegaafd maar aandoenlijk.'

10/11 Van Delft cappuccino: 4,22

Alweer een smaak uit de pepernootfabriek. Het uiterlijk levert merkwaardige associaties op: 'Vieze luierbillen', 'schelpjes op het strand', 'geschoren kutjes'. Het nootje ruikt naar 'een kruising van kunstmatige bosbes met drop' of 'slappe café au lait' of 'kruidentuintje van oma pepernoot' of gewoon 'vies'. Bij de smaak noteren twee juryleden 'anijs' al noteert de theedrinker van het gezelschap dat het nootje naar 'goedkope koffie uit de automaat' smaakt.

12 EKO Plaza: 3,33

Bij de normale pepernotentesten altijd de hekkensluiter. 'Noot blijft acuut liggen als je strooit,' neemt de criticus waar. De geur kan niet iedereen waarderen: 'Moeders wasmandlucht.' Rubberlucht,' noteert een ander die bijval krijgt van een jurylid die 'geur van elastiekjes' opschrijft. Het uiterlijk al evenmin: 'Wrattig', 'Hobbelig als de neus van een oud mannetje', 'Mijn kleine hersentjes'

13 Van Delft - Zure mat: 2,72

Zoals de naam van dit nootje uit de Pepernootfabriek klinkt, zo smaakt hij ook. Het doet de schilder denken aan 'Geparfumeerd orgaanvlees.' De dichtende zanger herkent de Exota-smaak, waarna aan de jongeren wordt uitgelegd hoe dat smaakte. 'Gootsteenkastjeszuur'. 'Kotskleur.' 'Walgelijk.' Van deze noot wordt het minst doorgegeten. Twee juryleden hebben slechts één Zure mat-pepernoot tot zich genomen. Dankzij de schilder die deze pepernoot met een 5 bedeelde toch nog hoog geëindigd. 'Dit stop je bij het allerstoutste kind in de schoen,' zegt zijn vrouw.

14 Van Delft - Feestkruidnoten: 2,47

'M&M met een koekje.' 'Glazen knikkers.' 'Mondje chemie.' 'Ruikt naar Tupperware. Pornonootje.' 'Antikal.' En dat zijn dan nog de positieve geluiden op de formulieren. 'Dit zou niet moeten mogen,' vat de zingende dichter samen.

Conclusie: vergelijk nooit chocoladeperpernoten. Volgend jaar gewoon weer de ouderwetse pepernoot met hier en daar een schuimpje.

Geen opmerkingen: