hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 27 december 2015

Top 10 mooiste boeken van 2015 (3) Joep van Ruiten

Joep van Ruiten is de boekenbaas van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Daarnaast houdt hij het blog Woest en ledig bij.

1 Lila – Marilynne Robinson


Jonge vrouw schuilt in een kerk voor de regen. De dominee ontfermt zich over haar. Roman met huiveringwekkende scènes, waarin het lijkt alsof een eeltige hand het hart samenknijpt, en op iedere pagina wolken met stof tot nadenken.

2 De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése


Roman over schuld, verlies, vertrouwen, loslaten en nog veel meer. Waarin een lezer uren achtereen kopje onder wordt gehouden en na het omslaan van de laatste bladzijde nog lang naar adem blijft happen.

3 Strohalmen voor de lezer – Joseph Brodsky


Gedichten die het verlangen oproepen alle afspraken af te zeggen, alle stekkers uit de stopcontacten te trekken, de deuren op slot te draaien, familieleden buiten te sluiten, het kattenluikje vergrendelen en niet meer aan het werk te gaan.

4 Idyllen. Nieuwe poëzie – Ilja Leonard Pfeijffer


In het actueel-klassieke Idyllen sleept de man van vele manieren ons in razende vaart dwars door Europa, tot diep in het kalifaat. We horen hem op terrassen zingen, in stegen en slaapkamers, over oorlogsgebieden en snackbars, en worden geconfronteerd met het vluchtelingendrama.

5 Mijn moeder is een paradijsvogel – Harm de Jonge


Kijk – en leesboek over schoonheid, verbeeldingskracht en verwondering: iets zien en vervolgens zonder oordeel gefascineerd raken. De Jonge begeeft zich op speels-filosofische leest op het terrein van de non-fictie; zijn beschreven weetjes vertellen meer dan feitelijkheden.

6 Dichter bij Dordt. Biografie van C. Buddingh' – Wim Huijser


Veelkleurig beeld van de man die overal was en er bijna bij hoorde. Huijser toont Cees Buddingh' als een vriendelijke workaholic in het gouden tijdperk van de Nederlandse boekenwereld; iemand die in alles poëzie kon zien en daarmee de literatuur democratiseerde.

7 Bestsellers in Nederland. 1900 – 2015 – Erica van Boven


Zeer verhelderende uiteenzetting over de bestseller in de Nederlandse literatuur. Welke rol innovaties een rol hebben gespeeld, hoe waardering wisselt, welk belang aan bestsellers toegekend mag worden en in welke gedaanten het ongrijpbare fenomeen zich manifesteert.

8 Op de rok van het universum – Tonnus Oosterhoff


Gedurfde, hilarische, ernstige, erudiete, verwarrende, tegelijk ook zeer vermoeiende roman in fragmenten waaruit een spannende kijk op de mens en zijn werkelijkheid oprijst: afgezet tegen het grote geheel stelt het nauwelijks iets voor en toch is de rijkdom die we vertegenwoordigen en menen te kennen enorm.

9 Compassie – Stephan Enter


Kleine, knappe roman over een hedendaagse metroman die meent dat hij alle touwtjes strak in handen heeft. Totdat de werkelijkheid kantelt en de rationaliteit door een heel ander licht wordt beschenen. En daar sta je dan met je goede bedoelingen.

10 C.V. – Carel Helder


Carel Helder maakte een keuze uit zijn schrijfsels. C.V. laat zich samenvatten als de bonte staalkaart van een journalist die soms zo out of the box denkt en schrijft dat hij er een eigen tijdschrift voor moet oprichten en dat ook maar meteen De koperen ploert noemt. Vormgever Martien Frijns zorgde dat alles een juiste plek kreeg.

Geen opmerkingen: