hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 28 december 2015

Top 10 mooiste boeken van 2015 (4) Johan Hooge

Johan Hooge is redactielid van Zondagschrijvers, leeskringenleider en vooral een verwoed lezer.

1 Bert Natter - Goldberg


Prachtige roman. Bert Natter bouwt na zijn sprankelende debuut gestaag door aan een oeuvre dat inmiddels vier romans telt. Dit jaar verscheen ook het ingetogen Remington.

2 Inge Schilperoord - Muidhond


In deze fascinerende roman kroop Schilperoord in het hoofd van een zedendelinquent. Je krijgt als lezer mee hoe iemand worstelt met zijn abjecte gevoelens. Imponerend debuut.

3 Heere Heeresma - Bleib gesund! Brieven


In de reeks Privé-domein kwam een brievenboek van Heere Heeresma uit, auteur van intrigerende verhalen en romans, maar, zo blijkt uit deze bloemlezing, ook een brievenschrijver.

4 Ronald Giphart - Harem


Ronald Giphart is een sprankelende verteller die met Harem opnieuw bewijst dat hij tot het periodiek systeem van de Nederlandse letteren hoort.

5 Nicolien Mizee - De halfbroer


In een laconieke stijl vertelt Mizee een familiegeschiedenis waarin ouders en kinderen elkaar lange tijd niet spreken.

6 Arjen Fortuin - Geert van Oorschot, uitgever


Toen ik voor de havo was geslaagd, kreeg ik twee delen uit de Russische Bibliotheek cadeau. Dat werd het begin van een verzameling die ook nog eens mooi werd uitgegeven door Van Oorschot. Het portret van deze uitgever is voor mij een mooie aanvulling.

7 Hans Sleutelaar - Wollt ihr die totale Poesie? Korte en zeer korte gedichten


Geslaagde bloemlezing uit twee bundels poëzie van Sleutelaar met zijn opstel ‘Kan rijm nog’. Niets aan toe te voegen.

8 Georges Wildemeersch - Hugo Claus. De jonge jaren


Na de biografieën over Reve en Hermans, een interessante studie over de jonge jaren van de grote Vlaamse meester.

9 Jacqueline Bel - Bloed en rozen


Nieuw deel in de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur over de periode 1900-1945. Om in te lezen, te bladeren, te herlezen en feitjes op te zoeken.

10 Ed. Gloria Allaire and F. Regina Psaki - The Arthur of the Italians; The Arthurian Legend in Medieval Italian Literature and Culture


Het zevende deel in een reeks over de Koning Arthurlegendes. In elk deel staat de Arthurtraditie in de Middeleeuwen in een bepaald gedeelte van Europa centraal. Gelukkig is de interesse daarna niet gestopt getuige deze reeks studies en het feit dat er voor juni 2016 weer een nieuwe film over Arthur in de bioscopen staat gepland.

Geen opmerkingen: