Het verhaal voor de Boekenweek gaat over mijn verhouding met een jonge vrouw van het vrouwelijk geslacht, in 196*. Erg ontroerend. Neen, ze werkt niet als acrobate in een circus, en is ook niet mank. Geen Van Oorschot personage dus, maar een gewone vrouw, warm-menselijk, huiselijk, mooi, hartstochtelijk en begeerlijk. Het is erg jammer voor haar dat ik van de herenliefde ben, hoewel dat het verhaal een mooie tragiese wending geeft.
in: Gerard Reve & Geert van Oorschot - Briefwisseling 1951-1987
Het Boekenweekgeschenk De Vierde Man werd uiteindelijk geweigerd door de CPNB vanwege al te expliciete scènes (waarschijnlijk vooral de homoseksuele). In allerijl mocht de inmiddels al volkomen vergeten journalist Henri Knap (de ouderen onder ons herinneren hem vooral als jurylid van het al even vergeten tv-spelletje Cijfers & Letters) een novelle in elkaar draaien: De Ronde van '43. Volgens het boek De vijftig Boekenweekgeschenken van Kees de Bakker en Herman Arnolds deed Henri Knap er zes dagen over. Het boekje paste in een reeks verschrikkelijke Boekenweekgeschenken die al de hele jaren zeventig geen enkel memorabel boek had opgeleverd. Pas in 1983 met De ortolaan van Maarten 't Hart kwam er een kentering.
De Vierde Man werd als gewone roman uitgegeven door Elsevier en werd een groot succes. Paul Verhoeven verfilmde het boek in 1983.
Lees voor een mooie, aanvullende anekdote het Artistiek Bureau, waar ik ook deze link naar een documentaire vond.
Onderstaande foto van het graf van Gerard Reve werd de afgelopen week gemaakt door Dolf Verlinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten