hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 13 maart 2008

Boekenweek: Rob van Essen

Twee jaar geleden verscheen het mooie boek Het jaar waarin mijn vader stierf van Rob van Essen, een dagboekachtig boek. Hij schrijft niet alleen over (het werk van) zijn vader, maar ook over zijn eigen literaire leven. In maart mag hij mee naar het Boekenbal.
Het is Boekenweek en Monica heeft een kaartje voor het Boekenbal voor me weten te regelen. Ik heet Jacqueline en werk bij De Bezige Bij. (...) Eigenlijk loopt iederéén lichtelijk verveeld en lichtelijk ironisch rond, alleen de publiciteitsmeisjes van de uitgeverijen lijken het echt leuk te vinden, en eigenlijk zou het feest dan ook speciaal voor hen georganiseerd moeten worden.

Het thema van een paar jaar geleden was 'de dood', net zo feestelijk als het thema van nu. Maar voor de rest: weinig verschil.
In een smalle doorgang zijn wat banken en stoelen geplaatst waarop de oudere schrijvers plaats hebben genomen. Mulisch, Campert, Claus, het ziet eruit als een wat slordig diorama van een letterkundig wassenbeeldenmuseum. Het halve kledingbudget van het museum is aan het beeld van Mulisch gespendeerd, de pakken voor de andere schrijvers zijn duidelijk in het groot ingekocht.

Geen opmerkingen: