hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 29 maart 2008

C.O. Jellema in Leens


Vanmiddag werd in Leens een C.O. Jellema-pad officieel geopend en een bundel met gedichten als hommage aan de in 2003 overleden dichter gepresenteerd. In de mooie pastorie tegenover de kerk was een officiële ontvangstruimte ingericht. Op de foto maken Jan Glas en Peter ten Hoor (die net een cursus 'kan ik meer uit een fototoestel halen dan alleen het knopje "automatisch" inschakelen' achter de rug heeft) alvast een aanvalsplan over de te nemen foto's.

De kerk stroomde intussen bomvol en de laatkomers kwamen echt te laat, want in Leens deed men niet aan een professoraal kwartiertje: vier uur is vier uur. Er volgden drie volstrekt onverstaanbare toespraken van allerlei belangrijke mannen van allerlei belangrijke instanties die meebetaald hadden aan het pad dat kunstenares Anne Hilderink bedacht en ontworpen heeft. Zo af en toe vingen we het woord 'project' op.

Daarna volgden Jane Leusink, Marjoleine de Vos en Jan Glas, die wisten dat je in een microfoon moest spreken om verstaanbaar te zijn. Daarmee was de bundel Kwam iemand in de tuin vanmiddag ten doop gehouden.
Anne Hilderink nodigde vervolgens Klaas Noordhuis uit om samen het pad voor het eerst te belopen. Gearmd liepen zij van de ene kant van de wierde naar de andere kant. Aan beide kanten is een gedicht in steen uitgehouwen op de trap. In het midden van het pad is een gedenksteen voor Jellema geplaatst.





Na de borrel in de pastorie vertrok een kleiner gezelschap van zo'n 75 man naar het oude woonhuis van Jellema, waar Klaas Noordhuis en zijn nieuwe partner Hans Christiaan Klasema voor iedereen soepen en broodjes hadden gemaakt. Het was lange tijd geleden dat ik in het huis was (ik heb ooit samen met Hans Sprakel een documentaire gemaakt over C.O. Jellema). Toen heb ik niet alles gezien; nu mochten we van Klaas vrijelijk door het hele huis lopen. Op de bovenverdieping was het redelijk stil. De regen kletterde tegen het huis Oosterhouw aan, de wind jakkerde over de akkers, en binnen kwam je ogen te kort om alles in je op te nemen. Kunst, oude voorwerpen en meubels, allemaal met liefde en zorg gerangschikt en behouden. En ook een bibliotheekkamer, die pas ingericht is na de dood van Jellema, maar waar wel bijna zijn complete boekenverzameling staat. Boeken rondom, zelfs midden in de kamer zaten nog stukken aan het plafond waar boeken stonden en waar je alleen met een trapje bij kon. Slechts de ramen waren vrij. Op de foto de succesvolle dichter Jan Glas voor een klein deel van de kasten. (We hebben afgesproken met Klaas Noordhuis dat we prudent met het beelmateriaal omgingen dat we binnenshuis schoten. Wie zich eens wil onderdompelen in deze sfeer kan op het landhuis logeren: bekijk de website voor meer foto's van het interieur.)

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Coen,

Ik woon sinds vandaag in Winsum, dus iets dichterbij het huis van wijlen Jellema dan voorheen. Maar ik wist nooit dat het te bezoeken dan wel te boeken was. Wel wist ik dat hij een grote Rilke-verzameling heeft en dat interesseert mij. Wat ik me nu afvraag: is het huis toegankelijk voor bezoekers of alleen voor logees?

Trouwens: heb je het orgel in de Petruskerk wel eens gehoord? In een eerdere log merkte je alleen maar op dat het heel groot was, en dat is het ook: zowel in klank als postuur.

Groet,

Wouter

coen zei

Ha Wouter,
Op hun site staat ook een e-mail. Als je uitlegt waarin je geïnteresseerd bent en je combineert dat bijvoorbeeld met een bezoek aan de tuin dan zijn zij (denk ik) vast wel bereid om je die verzameling te laten zien. Ze zijn erg gastvrij.

Dat orgel in de Petruskerk heb ik volgens mij nooit gehoord. Schnittke?

coen zei

@ Wouter: Je weet natuurlijk dat Jellema daarvoor in Zuidhorn woonde?

Anoniem zei

Hoi Coen,

Houd je eigenlijk van orgelmuziek? Zo ja: kom dan van 't zomer eens naar de Martinikerk, daar is elk jaar een mooi programma met orgelrecitals. Wim van Beek speelt bijvoorbeeld op 25 juni een mooi programma.

Schnitger inderdaad. Ter voorbereiding op onze huwelijksdag waren we ons destijds aan het oriënteren op een kerkgebouw waar we onze huwelijksdienst zouden houden. We kwamen uiteindelijk uit bij de Pelstergasthuiskerk in de stad, mede vanwege het orgel. De kosteres wist toen trots mee te delen dat het een prachtig Schnitzelorgel was.

Dat Jellema eerder in Zuidhorn woonde had ik al eens gehoord. Woonde hij niet in die prachtige pastorie naast de Hervormde kerk? Dat meen ik me te herinneren, ik kwam daar zelf pas ná mijn twaalfde. Of Jellema er toen nog woonde weet ik niet. In de tuin van de pastorie staat een schitterende boom, met wijd uiteenlopende takken waar ik vroeger een boomhut in droomde.

Anoniem zei

Nog iets ander (off-topic heet dat toch?). Dat boekje van de Inburgeringscursus Groningen loopt erg goed, nietwaar? Op bijna elke verjaardag waar ik kom, komt het wel tevoorschijn uit het pakpapier en ik hoor er veel over. Het is dan ook een prachtig boekje!

Groet, Wouter

coen zei

@ Wouter: Schnitger dus (ik zat bijna goed). Jellema woonde inderdaad in dat huis en na hem (geloof ik) Annie van den Oever. Ben er toen wel eens binnen geweest. Mooie plek.

Ik denk dat ik niet zo van orgelconcerten houd. Ik heb liever een cd, dan kan ik er bij afwassen.

Die Inburgeringscursus loopt inderdaad enorm goed (nog steeds). Jammer dat ik er niet aan mee kon werken. (Dit in verband met de royalties).

anton zei

Afgelopen zondag was ok ook en Leens, zie weblog delfzijl e.o.:

http://www.volkskrantblog.nl/bericht/221965