hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 27 december 2008

Martin Ros: de hoogtepunten van 2008


Ik heb uitgerekend dat ik het afgelopen jaar meer dan twee dagen van mijn leven heb besteed aan Martin Ros. Dat is wel erg veel en bijna een reden om te stoppen. Toch wordt deze rubriek erg gewaardeerd door een aantal vaste lezers. Voor hen deze week (Ros heeft een weekje vrijaf) de hoogtepunten van een heel jaar radio Selexyz. De categorieën zijn: vergeetachtigheid, vrouwen, buitenlanders en het hele erge.

Ros lijkt een beetje vergeetachtig te worden.
- Selexyzpresentator: Is de stichting van de PKN aanleiding geweest voor nieuwe afscheidingen? Ja natuurlijk. Je hebt toch Hersteld Hervormd? Die houden zaterdag weer een bijeenkomst, verkopen boeken, proberen geld te verzamelen voor hun eigen kerk in... hoe heet dat? Dat dorp waar ik woon? Kom nou? Selexyzpresentator: Putten? Putten!
- Er staat hier bijvoorbeeld het verhaal dat ik helemaal niet zo goed kende over een beroepsoplichter die dus schilderijen maakte. Die maakte schilderijen van de grote schilder, hoe heet die kerel? Die beroemd is over de hele wereld? En die kreeg ze voor en zei: ik weet niet of het van mij is of dat het niet van mij is. Selexyzpresentator: Appel. Appel! Karel Appel.
- De Maarten hè. Geliefd door 52.000 mensen in Nederland en de rest die haten hem. Ze zijn gek. Selexyzpresentator: wie is de Maarten? Maar in ieder geval, Maarten dat is natuurlijk de beroemde Maarten van de eh... Uut de Uut uit Utrecht. Selexyzpresentator: Maarten van Rossem. Maarten van Rossem!
- Selexyzpresentator: 'Een nieuwe vertaling, bij eh, bij Athenaeum is het of was het? Nee, het is niet bij Athenaeum, het is verschenen bij [geblader] eh bij eh ja ja je hebt gelijk: Athenaeum, Polak & Van Gennep.
- Dat boek van de islam van Kedora of hoe heet die man, die trouwens ook uit Perzië komt, hoe heet ie? Kedora Abdoellah? Selexyzpresentator: Kader Abdolah. Ik val altijd over die namen.
- Selexyzpresentator: Maar goed, we gaan over naar de verhalen van Bas Heijne, de verhalenbundel Vlees en bloed. Jaaa, was ik ontzettend benieuwd naar. Selexyzpresentator: Dat lezen de mensen ook? Dat, nou je ziet het, dat is net uit. Selexyzpresentator: oh, dat is net uit. Dat is net uit. [Vlees en bloed is in 1994 voor het eerst verschenen bij Prometheus, cp.]
- Je zet de televisie maar aan en over Geert Leusink of hoe die die man ik vergeet altijd zijn naam? Selexyzpresentator: Wilders.
- Die beroemde kinderboekenschrijver uit Denemarken? Ach, je weet wie ik bedoel, die heeft ze ook vertaald. Selexyzpresentator: Andersen. Ja natuurlijk, Andersen!
- Die man heeft films gemaakt met Sharon Tate die haar geslacht laat zien, dat weet je toch? [Ros bedoelt Sharon Stone, cp]
- Dat wordt dus opgeknapt door die Marian huppelepup, en ook nog, want zelfs de hoofdfiguur die voor De Cock speelt, heeft ook een boek gemaakt. Over De Cock. Iedereen probeerde er van mee te plukken. Selexyzpresentator: Is dat Römer, Peter Römer? Dat is Peter Römer [Piet, cp], die komt uit die beroemde familie, weet je wel, Stiefbonen en eh Stiefboom en zoon. [Ros bedoelt waarschijnlijk de tv-serie Stiefbeen en zoon, cp].
- Je weet het van onze Geerling of hoe heet die man ook alweer? Met die politieke partij die nogal tegen de islamieten is. Heet die geen Geerling? Selexyzpresentator: Oh, Wilders. Oh, Wilders, sorry, ik vergeet altijd die man zijn naam.
- Ze laten weg de grote man, die dus ook vermoord is, misschien premier van Nederland had geworden, je weet wie ik bedoel. Selexyzpresentator: Pim Fortuyn. Ja!
Dat is een boek van Ross. Ja verkeerde Ross Selexyzpresentator: Tomas Ross. met twee essen, je moet natuurlijk Ros met één s zijn, maar Ross met twee essen, Tobias, die volgens jou een verfomfaaid gezicht heeft, maar dat komt Selexyzpresentator: Tomas. Tomas! maar hij maakt drie boeken per jaar! [...] Hij is ook zeer bevriend met... hoe heet die man die vermoord is? Selexyzpresentator: Pim Fortuyn? Neeee, die man die vermoord is? Selexyzpresentator: Theo van Gogh. Theo van Gogh! [...] Nu komt hij met het boek dat heet ook Thomas Mann, Tomas Ross!/Havank.
- Peter van Dijk [R. de Vries, cp] was toen nog klein.
- Maar voor mij was natuurlijk het boek van die Amerikaan, je weet wie ik bedoel, die daar in daar getoond werd in Amerika met z'n vrouw en z'n kind, die bedoel ik. Ja die heb ik toch duidelijk ook genoemd? Selexyzpresentator: Amerikaan? Leon de Winter? Leon de Winter!
- [over Janathan Litell - De welwillenden] Selexyzpresentator: Hoe komt het dat deze schrijver, want het is een Amerikaan van Russisch, joodse... Nee, het is geen Amerikaan hoor, het is een Fransman, ja. Selexyzpresentator: Ja, toch, want hij is in het Engels gedebuteerd geloof ik. Dat zal wel, nee, dit is zijn debuut hè. Dan heb ik het helemaal verkeerd van de uitgever, die zegt dit is zijn debuut. Hij is het, gewoon, er is ook een misdaadschrijver Littell die is ook bekend in Selexyzpresentator: Ja, dat is zijn vader hè Dat denk jij, dat is niet zo! Selexyzpresentator: Niet? Dan heb ik foute bronnen geraadpleegd. Dat zijn foute bronnen. Hij heeft vijf jaar lang aan dit boek gewerkt; hij heeft het naar boven gebaggerd.
- [een week later volgen de verbeteringen, en oeps] maar die kwam voort omdat ook de uitgeverij, duidelijk, die auteur, Littell, de auteur van De Wellevenden Selexypresentator: De Welwillenden, ja, De welwillenden (...).
- Dat is Dirkje Kuik. Is een paar jaar geleden gestorven [om iets preciezer te zijn: in maart dit jaar, cp].
- [Na voorlezen fragment] Dat is echt de lawaaitaal van Mensje Selexyzpresentator: Dirkje. eh Dirkje.


Over vrouwen
- Het begint met die pseudoniemachtige figuur die zit te tobben en dat is een stuk tobben daar word je koud van. Ik denk dat alle vrouwen die naar mij luisteren, en dat zijn er zeer vele geloof ik, dat hoop ik ook, die moeten dit stuk maar overslaan.
- Ook door vrouwen, die mij veel lezen, en daar ben ik heel blij om, zullen er natuurlijk moeite mee hebben, de verschrikkingen in dit boek van Henning Mankell.
- Ik vind Zwitserland een uniek land. En ook dat de vrouwen geen stemrecht hebben, vind ik heel goed! Ja, mag ook wel eens gezegd worden. Terwijl ik van de vrouwen houd, dat weet je.
- Het is geen literatuur. En zij heeft zich, geloof ik, ook afsgescheiden van die andere vrouwen, die Lies van Sambeek [Liza, cp], maar het is voor vrouwen - nu spreek ik echt de vrouwen van Nederland toe, en vooral de vrouwen tussen de dertig en de zeventig - lees dit boek.
- Ter elfder ure kwam er een vrouw met alle grote verleidelijkheden en bekoorlijkheden, u weet dat wel, die uitstekende borsten enzo, en die kreeg hem in haar greep.
- Een fascinerend boek voor iedereen die binnenkort naar de stranden gaat en daar al die smerige, vieze boeken van allerlei vrouwen, die er ook verschijnen, weet je wel?, er verschijnt veel rotzooi, die laat je liggen en dan neem je dit boekje mee.
- Moet je niet bij de televisie komen natuurlijk, want die meisjes die me daar de boeken aanreiken hebben nog nooit van Mussolini gehoord, weet je 't is verschrikkelijk.
- Dit laatste boek, moet ik zeggen, is wat ik en dat zeg ik ook voor alle vrouwen in Nederland die zoals je weet graag naar naar mij luisteren, is een boek voor vrouwen. Het is een vrouwenboek.
- En die mannen. Die duiken d'r maar steeds bovenop, want die ruiken iets bij d'r [de vrouwelijke hoofdpersoon, cp]. Je kent dat soort vrouwen wel. Ze is ook 48 jaar. Ik weet niet of je het weet, maar dat zijn de bevalligste vrouwen ter wereld, vooral als ze uit het noorden komen of Surinaams zijn.
- Hij zeurt maar door. Of zeuren, ja. Hij zeurt een beetje door. 't Is grandioos geschreven, maar 't is teveel. Ik vind het een uitpuilend boek. Maar, ik zeg het er meteen erbij: de vrouwen van Nederland die raad ik het aan. Het is een boek voor de vrouwen van Nederland. Het gaat over vrouwen. En die komen er niet al te best af.
- Je gaat er dadelijk niet meer op bij een vrouw, want ze stinkt teveel.
- De vrouwen komen ook op je af in prachtige, witte gewaden met die mooie, uitpuilende borsten. Daar was, daar viel ik het meeste op, maar ze zongen prachtig. Die country-music is protestants, is evangelisch, is irenisch, is aardslievend, noem maar op.
- Dit zijn boeken die moeder de vrouw waarschijnlijk laat liggen, want die kiest meestal wat anders, maar misschien leest ze dit ook wel.
- Maar dat komt ook door die uitbreiding van die uitgeverijen waar veel jonge vrouwen zoals je weet, omstreeks dertig jaar, vaak met van die mooie bustes, aan de leiding zijn gekomen. (...) Die jonge vrouwen azen op Nederlands talent. En als er maar iets geils aan zit. Moeder van vier kinderen van vier verschillende mannen. Dat is leuk! Nee, ik overdrijf een beetje.


Over buitenlanders
- Het is dus de radicale islam. De extremisten, want die brave Turken die naast mij wonen en boeken van mij lezen dat zijn de voornaamste mensen van Nederland: werken dag en nacht. Daar heb ik nooit last van, die zullen mij niet veroveren. Nooit! Dat zijn hele goeien!
- Ik zeg dit terwijl ik een groot liefhebber van de Turken ben en van de Armeniërs. Het is ge.., het is geen kwestie van.. .ik heb tussen de Turken gewoond en ik vond het de schoonste en ijverigste mensen die ik ooit ontmoet heb, echt waar.
- Men verwacht hier over twintig jaar vier miljoen islamieten. Wat wil jij daarmee? Die bezetten ook onze kerken. Het is niet allemaal zo leuk. Ik hits niemand op tegen de islamieten. Ik woon in Hilversum, ik woon veel in Putten, maar ik woon ook in Hilversum tussen de Turken. En ik breng nog eens een loflied op die Turken. Die zijn altijd schoon, netjes, liggen beneden bij mij aan de trap: 'Meneer, hebbu nog boeken?' Ze lezen zich suf. Die Turken zijn oké! Misschien tref ik het erg goed met deze Turken, maar je kunt niet de islamieten over één hoop gooien.
- Je moet ook rekenen dat de islamieten die wij hier leren kennen en die uit hun land komen, dat zijn niet de allerbeste. Dat zijn mensen zonder werk. Die kunnen nauwelijks een spijker in de muur slaan. Die liggen vrijdagsavonds gezellig op die vrouwen bij wie ze tien twaalf kinderen maken, je weet het toch?
- We zitten nu één miljoen, anderhalf miljoen islamieten. Over twintig jaar zijn er vier miljoen. Ze hebben alle grote steden in handen. Alle burgemeesters zijn net benoemd. Heb je 't gezien? Mo [?] Marokkaan, want hij brengt al zijn vakanties door in Marokko. Die man hoort in Marokko. Waarom moet die burgemeester van Rotterdam worden? Selexyzpresentator: Aboutaleb heeft u het over. Ja, dat mag jij me nou voor de vijfduizendste keer uitleggen, maar ik geloof er ook niet in. We, het islamiseren. Er is een islamisering aan de gang. En islamieten weten van niks. Die hangen gek[ke] leuzes aan uit de Koran uit de zevende eeuw. Die gezinnen: ga er maar naast wonen in Den Haag-Zuid. Is helemaal geïslamiseerd. Daar kun je 's avonds niet over de straat lopen. Daar komt, daar gaat de deur open en elk jaar komt er weer een kind uit, hè. Want ze hebben een enorme voortplantingsdrift. Ook dat nog. Dat zijn toch problemen? Hoe wil jij die oplossen? Met weer een commissie? En weer een rapport? En weer een spreekkamer in de Tweede Kamer? D'r lost niks op! Het moet hard tegen hard. En daarom die maatregelen die ze nu willen nemen tegen die Marokkanen vind ik heel juist, hoewel ik ook op Marokkanen gesteld ben, want het zijn geweldige voetballers, dat weet je.
- Selexyzpresentator: Is dat familie van Karel Appel, eigenlijk? Welnee, da's een verzonnen naam, nee. René Appel was hoogleraar voor de taal van de allochtonen, die schijnen een ei..., ja jij lacht, die schijnen een eigen taal te hebben. Daar heeft ie les in gegeven. Heel curieuze man.
- Hij [Ton van Reen, cp] heeft een hele Afrikaanse bibliotheek opgericht! Hij heeft ook een aangenomen dochtertje, zo zwart als roet. Hij houdt daarvan.


Het hele erge
- Je ziet de onderdelen van de vrouw, je ziet de orgasmes, je ziet het hele erge. Dus als ik een jongetje was van nog vijftien jaar, dan was ik op dit boek in elkaar gegeild natuurlijk. Ik zeg het maar ronduit. Dus dit boek moet je wel, al die mevrouwen die mij volgen, waarschuw ik hier wel voor. Je moet ergens tegen kunnen.
- Als je een onschuldige man bent, is dit om te smullen natuurlijk en als je niet onschuldig bent, is het ook nog, hoewel, kijk het is ook een fase van 't is voorbij. Pik, kut, lul: wie taalt daar nog naar? De boeken van Henry Miller liggen op de boekenmarkt. De jongeren kijken er niet eens naar. Het is voorbij. (...) Ik denk dat er nog wel genaaid wordt in Nederland, maar niet meer met die verbolgen... Alles kan toch? Ik zet de tv aan en ik zie hoe vader en moeder het voordoen aan de kinderen in de kamer.
- Ik heb begrepen dat het boek gericht is tegen de te vele penisactiviteiten van mannen die het hele erge doen, dat weet je, waar die vrouwen pijn van hebben. Het is niet altijd zo leuk voor die vrouwen.
- Je kan echt elke Amerikaanse vrouw plat krijgen. Ze doen alles voor je, ze hebben enorme vulva's, noem maar op. Ja, ik zeg het maar ronduit voor diegenen die dat afschrikt, die moeten dat boek niet kopen.
- Jayne Mansfield was eigenlijk het alternatief voor Marilyn Monroe, die begon langzamerhand dood te gaan en grote force (?) was daar af, kwam een ander soort meiden naar voren die nu ook in die moderne films optreden. Die grote hype van die vrouwen met die enorme borsten en die geweldige vulva's en noem maar op. En die ook konden acteren, want dat kon Jayne Mansfield. Dat hield op. Zij sloot dat eigenlijk af.
- Toch heeft hij haar, terwijl hij over die andere vrouw, Ava Gardner, die de, ja, grootste vulva heeft van heel Amerika. Selexyzpresentator: U bent een kenner, meneer Ros.
- De gruwelen van de necrofilie, de pedofilie en de eh dysmorfoli..filie, die zit er ook in. Selexyzpresentator:: Zo. Pedofilie, necrofilie en wat is er nog meer. Wat is dat? Dat is een uitvinding die zij noemt en dat is dus de dysmorfofilie. Selexyzpresentator: Dysmorfofilie. Dat is dus een liefhebberij in vrouwen met gebreken. Dus dat je daar op wil, begrijp je.
- De Italianen waren aardig voor die mensen. Die hadden nog een beetje zaagsel in hun broek zitten. Die bedienden ook die vrouwen van hun liefde, begrijp jewel dat was heel anders. Kretenzische vrouwen die naaiden graag met de Italianen.
- En die vrouw, vooral die tweede vrouw, die eigenlijk niet zijn vrouw was, hij was getrouwd hij is nooit gescheiden van die eerste vrouw die hij eigenlijk haatte. Maar die tweede vrouw die wat mooiere borsten had; hij hing er enorm aan hè. Elke morgen moest hij erop.
- 't Is werkelijk ongelooflijk. Je begrijpt ook niet hoe deze mensen in die tijd hè, want waren er wel condooms? daar hoor je niks van, dat naaide en neukte maar aan. Er kwamen geen kindjes ook, ik weet niet hoe ze dat versierden, maar dat leeft maar aan.
- Ook bij het bed, bij het bed, ik noem maar het hele erge. In bed, ook in Nederland nog. Niet op de hei daar liggen ze niet meer. Als je de hele hei afstroopt zondags: je komt geen span meer tegen. Ze doen het in bed.
- Die meisjes van 17, 18 jaar, volgens dit boek doen die niets anders - zitten de héle dag aan hun aan penissen te denken, ze voelen ook constant aan penissen, is het heerlijkste wat er is. Het is net een zwaan in hun handen, weet je wel en ze zitten ook alsmaar aan die eh hoe heten die die tepels: worden die nog groter? Oh vreselijk, het is een onuit...onuitstaanbaar volkje.
- Ik kende alle plekken op de hei, waar je kon gaan liggen en waar je het geheime ritueel voltrok. Weet je wel. Nu gaat er niemand meer naar de hei. Ze doen het in de kamer. Vader en moeder doen het voor.
- Polygamie, ja sommige mensen die heel erg tegen hun zin getrouwd waren met een vervelende dikke boerin, die vonden het wel leuk om de vrijheid te krijgen om de knecht en de bediende van die boerin ook onder het mes te nemen. Begrijp je wel? Het is dus tweeslachtig.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha, fantastisch Coen, dankjewel! Dit voelt toch als een soort oudejaarsconference :) En fijn dat je doorgaat met deze rubriek, ik vind het elke week weer erg leuk om te kijken wat je eruit pakt!

Anoniem zei

Ik sluit me volkomen bij Blaski aan. Tof dat je dit gedaan hebt.
Wat is het toch een verschrikkelijke kerel, die Ros. En dan is het heel leuk om te lezen hoe jij de angel eruit haalt, alleen maar door de gesproken domheid te etaleren.