hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 17 januari 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 17 januari


Vandaag Privé voor literatoren op radio Selexyz. Over de vader van Herman Koch en de tieten van Françoise Sagan.

Herman Selderhuis - Calvijn handboek
- Want dat zullen weinig mensen, als je het hier op straat vraagt, nog weten: Luther, ja dat zegt ze misschien nog iets, maar Calvijn, is iemand van die had een band of zo in Engeland, weet je wel. Ze weten er niets van.
- Hij [Selderhuis, cp] wist precies alles van de gezondheid van Luther. Je weet: die was erg slecht. Hij werd gekweld door aambeien, door iets met die darmen. Het is verschrikkelijk. Hij kon soms niet werken, hij kon niet eens op zijn gat zitten. Hij werd gekweld en daar heeft ie zich uit losgeschreven in die verbazingwekkende brieven en vlugschriften.


Herman Koch - Het diner
- Je weet dat ik, Nederlandse romans, ben ik niet altijd, ja Anna huppelepup die vond ik geweldig, je weet hoe ze heet ook alweer Selexyzpresentator: Anna Enquist. Contrapunt, ja.
- Herman Koch, die ik heel goed kende, want hij was in een overgangsperiode bij de Arbeiderspers werd zijn vader tijdelijk directeur. Die wist nauwelijks het verschil tussen een Engels en een Amerikaans boek, maar hij deed ook toch zijn best. Het was een hard werkende man. Hij ging altijd op tijd naar huis en nam mij dan mee en liet zich door mij allerlei suggesties inpraten, begrijp je wel, want ik wist alles van boeken, ik leidde dat fonds toen.
- [Ros leidt het boek in, cp] En dat is het fantastische geheim over hun kinderen. Ze hebben allebei een zoon, zo in de zestien, en die zonen hebben 's nachts in Amsterdam een aantal van die uitslovers die in in in dikke dozen lagen te slapen, je weet, je had toen die gewoonte in Amsterdam. Selexyzpresentator: zwervers? ja zwervers! Die hebben ze in brand gestoken enzovoorts en een vrouw is er verbrand. Dat is een rel geworden die ook bij een Nederlands programma, Spoorslags of zo, grote indruk Selexyzpresentator: Opsporing verzocht, denk ik. ja. Ze hadden ook die films, maar ze konden niet zien wie het waren.
- Je ziet daar een vreselijk beest op dat bord zitten, op de omslag. Selexyzpresentator: Een kreeft ligt daar op een bord. Ja, kijk eens hier, je weet toch, jij woont toch in Amsterdam, je weet dat die grote tenten het is verschrikkelijk. Je bent drie- vierhonderd gulden kwijt. Ze bieden een voorgerecht op kosten van de eh. Het is verschrikkelijk.
- Hij [Herman Koch, cp] lijkt sprekend op zijn vader. De toon is die van zijn vader. Alleen: hij weet het, die vader wist niks. Daar heeft ie ook onder geleden natuurlijk thuis. Want die vader ging nogal flink met andere vrouwen van bil en dat vond die moeder, die ziek op bed lag, de vrouw van Koch, niet zo leuk. Dat heeft hij allemaal meegemaakt, begrijp je wel. Het is een drama op zich.


Annick Geille - Een liefde van Françoise Sagan
- Mij heeft die vrouw ontzettend gefascineerd. Niet omdat het een eersteklas schrijfster was, ze schreef bijna elk jaar een boek hè, maar ze deed veel meer: ze gebruikte allerlei middelen. Ze was verslaafd aan morfine, ze had vreselijke auto-ongelukken waar ze halfdood uit werd gezaagd. Je houdt het niet voor mogelijk hoe die vrouw overeind is gebleven.
- Ze was heel goed in het aan de tafel zitten hoe heet dat? Kaarten en dan heel veel verdienen, hoe heet dat! Selexyzpresentator: Pokeren. Ja, pokeren.
- Selexyzpresentator: Dit is meer het verslag van iemand die haar liefje is geweest. Een verslag. Veel aan die tieten zitten en zo, ik zeg het maar keihard.
- Ik vond niet dat ze mooi was, maar ze had wel een liederlijke schoonheid over zich. En vooral dat ze zo buiten het potje pieste, was dat heel fascinerend.


Kees Fens - Nabij
- [Fens schrijft over iemand, maar hoe hij ook alweer? De Selexyzpresentator weet het ook niet, dus blijft Ros praten tot hij de naam heeft gevonden in het boek] Een prachtig stuk staat erin over... ken je hem nog? Die kapelaan? Die bevriend was met al die studenten? Ach die ken je toch. Dat is een ongelooflijk stuk als hij schrijft over die man, want die man is langzaam weggezakt. Hij kwam tenslotte in een ja in zo'n overgangshuis terecht, hij zakte een beetje weg. Maar alle mensen die hem gekend hebben, denken oh ja... Die man heeft ook tot mij gesproken en heeft de wereld weer ruimte gegeven. Ik bedoel dus, ik zal nu maar zeggen wie het is... Het is dus, Bronzwaer daar schrijft ie over, het zijn allemaal die giganten uit Nijmegen. Maar hij schreef ook een prachtig stuk over deze man, kapelaan, hij logeerde vaak bij mensen, ergens, hij was arm, alles deed ie voor de mensen die hij interviewde en die hadden allemaal wel een probleempje zeker in die tijd, je mocht toch niks, neuken en zo allemaal verboden en dat hielp ie de mensen over heen, door ze toe te spreken en laat op de avond bij ze op bezoek te komen... oh het is Van Kilsdonk. Het is pater Van Kilsdonk. S.J. Tjongejonge wat een man is dat geweest.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is duidelijk dat de Selexyzpresentator het boek van Annick Geille niet heeft gelezen. Er wordt in 'Een liefde van Françoise Sagan' nergens 'aan tieten gezeten'. Zelfs dusdanig NIET dat je stellen kunt dat er zeker liefde was tussen Sagan en Geille maar vooral ook heel erg platonisch. De geliefde van Sagan in die jaren was nu eenmaal Peggy Roche. Het is een prachtig boek, vooral in de originele versie: Un amour de Sagan. De Nederlandse vertaling is verfijnd en knap maar gaandeweg het boek steeds slechter geredigeerd en dat vind ik een standje waard. Niettemin een must. Geille is een zeer subtiel schrijfster.

Anoniem zei

Oooooh wacht even! Ik zie dat het Martin Ros is die dit zei (even in de war door je schuingedrukte woorden Coen!) Belachelijk. Hier gaat dit boek dus niet over. En Sagan pieste niet naast de pot. Ze had een behoorlijke open en hechte vriendengroep zullen we zeggen. Sagans ideeën over vriendschap, zoals Geille ze citeert, zijn trouwens de juweeltjes van deze roman.

coen zei

ik neem aan dat jij het woord Geille ook heel anders uitspreekt dan Ros.

Anoniem zei

Inderdaad jammer dat Ros zich vaak verlaagt tot seksistische opmerkingen, zeker daar waar de context er totaal niet om vraagt. Ikk vond 'm niet erg sterk deze week, hopelijk zet hij zichzelf volgende keer weer wat steviger op de rails.

coen zei

Hij was ook wat verkouden.

Anoniem zei

ja Coen, dat mag je aannemen ;)

Anoniem zei

Mensen, mensen...niet zo serieus op de boekbesprekingen van Martin Ros ingaan hoor.