hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 15 maart 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 14 maart


Ros is terug, maar hij gaat pas volgende week aandacht besteden aan de Boekenweek. Dat is mooi, op de laatste dag van de belangrijkste week van het jaar. Nu weer ouderwets lekker kleppen over de Tweede Wereldoorlog, want dat is actueler op radio Selexyz.

Joost Rosendaal - Nijmegen '44
- Dat is een ongelooflijk boek. Ik zal je vertellen dadelijk waarom. Het gaat over het bombardement van Nijmegen, door de geallieerden! Selexyzpresentator: Door de Britten is dat gebombardeerd, hè. in februari. Met duizend doden. Dat is altijd heel geheimzinnig gebleven. Wie hebben het nou gedaan? Want het was ook Lon, dingetje zat in Londen, Wilhelmina, daar was een huis bij haar huis in Londen gebombardeerd. En die stond maar te huilen over dat huis, want daar zat een vriend, die, die hield hier helemaal geen rekening mee.
- Afijn, ik weet niet of je wel eens in Nijmegen komt. Ik ga er nogal eens heen, want zaterdags is er altijd een boekenmarkt. Ja, ik vind het een beetje een 'unheimliche' stad.
- Selexyzpresentator: Maar goed, Joost Rosendaal heeft hier een boek over geschreven. Een geweldig boek. Selexyzpresentator: Waarom heeft hij het geschreven. Wat is nou zijn conclusie? Joost Rosendaal, wil ik even een pleidooi voor voeren, diens boek, enkele jaren geleden heeft hij een boek gemaakt over de Bataven. De Bataven! De Bataafse revolutie, die is eerst neergeslagen, toen zijn die Bataven uitgeweken naar Noord-Frankrijk. Selexyzpresentator: De Bataafse revolutie is in de 18de eeuw... 1795. En die komen in 1795 met die Fransen terug. Wat is er met die Bataven gebeurd? Die hebben een grote rol gespeeld in de Franse Revolutie. Wist je dat? En die Rosendaal heeft dat helemaal uitgemest. Selexyzpresentator: Maar dat heeft te maken met dat bombardement op Nijmegen? Nee, dat heeft hier niets mee te maken.


Tobias Kniebe - Operatie Walküre
- En dan de tweede figuur, die een enorme rol heeft gespeeld en die later nog een grote rol heeft gespeeld als generaal, die was toen kolonel, ik ben even zijn naam kwijt, maar die eerst wel mee zou doen en dan niet. En tenslotte naar Goebbels gaat, die woonde er vlak bij! En die wist nergens hèwè zegt tegen Goebbels: Hitler is dood. Zegt Goebbels: Hoe kom je daar nou bij? Zal ik hem even opbellen? En die belde op en zei: Hier, hoor je de stem van Hitler? Hij leeft.
- Selexyzpresentator: Is dit boek verfilmd? Want er is een film van uitgekomen? Is net verfilmd. Je kan het zien. Selexyzpresentator: Op basis van dit boek? Met die beroemde filmster, hoe heet ie? Die had nog nooit van Stauffenberg gehoord. Selexyzpresentator: Was dat Tom Cruise, of eh? Ja, precies!


Eric Duivenvoorden - Magiër van een nieuwe tijd. Het leven van Robert Jasper Grootveld
- Hij is bij het uitkomen van dat boek, heeft ie zo de schrik in de benen gehad, dat ie dood is gegaan.
- De mensen stonden gekluisterd aan zijn woorden, terwijl eigenlijk niemand precies begreep wat ie zei.
- Eigenlijk de beste man, die moet ik hier toch even erbij vermelden, die ik er niet bij gezien heb [de begrafenis van Grootveld, cp], maar die dat eerste grote boek, die roman van Van der Heijden, weet je dat nog? De leunstoel of de... Selexyzpresentator: Advocaat van de hanen. Die! Advocaat van de hanen!

Geen opmerkingen: