hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 18 mei 2009

NHL: Archiveren kun je leren


'Als die dozen niet voor 1 juni weg zijn dan gaat de inhoud de container in.' Voor onze verhuizing hebben we een groot aantal dozen ingepakt met boeken die niet meer in de bibliotheek mochten staan. Voor een deel terecht, voor een nog groter deel eeuwig zonde.
De boeken die we op de tijdelijke locatie al hadden weten te redden uit de bieb hebben we te koop aangeboden voor 20 eurocent. De studenten vlogen erop af.
Vanmiddag zijn Corrie en ik naar een gebouwtje naast de Bouhof gegaan om de meer dan vijftig dozen aan materiaal door te spitten. We zijn er drie uur mee bezig geweest. De sectie Engels was ook al geweest. Daar gooien ze gewoon literaire boeken weg.


Corrie en ik wilden alle literaire boeken bewaren. We hebben dus alle dozen open gemaakt; alles door onze handen laten gaan en toch heel veel weg moeten gooien. Tijdschriften als Maatstaf (vanaf het eerste jaar), De Gids, DWB, etc. etc. Ik heb nog even de Directeur gebeld of hij belangstelling had, maar literaire tijdschriften zijn niet zo'n gewild artikel.
Oude schoolmethodes, alle boeken over taalbeheersing, veel ging de container in, maar op het eind hadden we toch nog 35 dozen vol boeken over. De vraag is nu hoe die naar de andere kant van de stad gebracht moeten worden.11 opmerkingen:

Simon zei

Treurig stemmende beelden. Het verbranden van boeken ging nog gepaard met ontzag voor het medium, dit gebeurt met een verwoestende onverschilligheid.

Bart zei

De studenten kunnen toch mee helpen sjouwen!

coen zei

@ Simon: maar hoopgevend is dat studenten juist wel boeken willen hebben.
@ Bart: Studenten zijn heel breekbaar tegenwoordig.

Karel zei

Schande!
(Dat weggooien bedoel ik, niet de reddingsactie.)

Nick ter Wal zei

Er zat geen Paddestoelen van Ton Ven of Lijpepijntjes van J.I. de Haan tussen? Je kunt nooit weten.

Anoniem zei

Ik mag toch hopen dat het nog naar kringloopwinkel gaat?

Renate

coen zei

@ De Directeur: ach die vieze oude boeken kunnen toch ook wel weg?
@ Renate: Nee. Ik denk dat die meteen de oudpapiermolen in gaan.

Anoniem zei

tenenkrommend....
Renate

Karl zei

Hebben, hebben, hebben!

Mochten er toch nog een paar ouwe boeken over zijn, dan bied ik mezelf graag aan als gewillige ontvanger :P

Marjan zei

Ik wil wel helpen sjouwen en heb een fietskar. Als ik dan in ruil even door die dozen mag struinen. Ik zag bijvoorbeeld een belangwekkende Waugh liggen.

coen zei

@ Karl: Tot aan de zomervakantie op de tweede verdieping van de Hempensewegafdeling van de NHL te Leeuwarden voor 20 eurocent per stuk.
@ Marjan: Die Waugh is op weg naar de papierversnipperaar.