zaterdag 30 januari 2010

Nieuwe boeken in het voorjaar van 2010

Tijd voor ons halfjaarlijkse onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Maandag is het weer Vers voor de Pers: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten en tijdschriften en opnieuw stellen we de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

Ailantus: De uitgeverij van Lidewijde Paris heeft een online doorbladerbare catalogus. In mei verschijnt de nieuwe roman van David Mitchell, De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet.

Ambo/Anthos: Site is overzichtelijk met een onderdeel verwacht en de PDF van de voorjaarscatalogus en eentje over de klassieken. Een nieuwe Günter Walraff (staat bij de non-fictie). Michael Chabon komt met het Handboek man. Elle van Rijn komt met een boek waarin ze het verleden induikt:
Het vergeten gezicht is een ruw, aangrijpend en vervreemdend boek, dat geen enkel taboe uit de weg gaat. Elle van Rijn laat op sublieme wijze liefde en angst samensmelten en zij laat zien welke desastreuze gevolgen het Duitse oorlogsverleden heeft gehad op volgende generaties.

Atlas: Uitstekende site. De catalogus is downloadbaar en online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Veel goedkope heruitgaven. De nieuwe Gerrit Jan Zwier, de nieuwe Marjan Berk. Dichter Mark van Tongele komt met een boek over een dichter: Op hoop van zonnezegen.
Met zicht op de sterrenhemel, die oplicht in het water, mijmert hij over de coma-ervaring die hij ooit meemaakte, over leven en sterven, verantwoordelijkheid, de zin van zijn bestaan.

Arbeiderspers: De Arbeiderspers pakt natuurlijk groot uit met Joost Zwagerman die in maart volop in de belangstelling zal staan met het Boekenweekgeschenk. Verder: een nieuwe dichtbundel van Anna Enquist en een semi-historische roman van Atte Jongstra. Abdelkader Benali brengt nog een boek uit aan de vooravond van de WK en 49 manieren om de dag door te komen van Christophe Vekeman.

Arena: Nog geen voorjaar bij Arena, want de najaarscatalogus van 2009 is het laatste wat te openen is. Klik je op de pagina verwacht dan kom je alleen de titels van januari 2010 tegen. Diepe rust dus bij Arena.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken (PDF en online). Ziet er verzorgd uit. Nieuw boeken van Nelleke Noordervliet over haar schrijverschap en Louis Stiller leert ons schrijven. Fascinerende aankondiging van de nieuwe bundel van K. Michel, Bij eb is je eiland groter.
Wat zit erin?
Nieuwe vormen, nieuwe thema’s en motieven en nieuwe ritmes.

Bert Bakker: Ze slapen weer bij de uitgeverij (bij Prometheus hetzelfde).

Bezige Bij: De crisis slaat ook toe bij de Bezig Bij: slechts 9 catalogi, waaronder ook die van Cargo en Thomas Rap. Een nieuwe roman van Kees van Beijnum, een nieuw reisboek van Cees Nooteboom en de keuze van Gerrit Komrij uit de gedichten van dichters die nog geen 33 zijn, Erwin Mortier met 'lichtzinnige meditaties over het schrijven', essays van A.F.Th. van der Heijden over de cinema. Een nieuwe dichtbundel van Erik Lindner (natuurlijk beginnend met een t): Terrein.
Lindner maakt ons op een fascinerende wijze bewust van de open plekken in onze waarneming en beleving, het verschil tussen wat er te zien is en wat we denken te zien.

Contact: een PDF (waarvan het plaatje niet te zien is op de site) met de catalogus. Heeft het prijskonijn Gerwin van der Werf in huis die in maart met een romandebuut komt. De jaarlijkse Renate Dorrestein heet nu De leesclub. Veel chicklit, maar nu ook ladlit met Stephan Sanders en Arie Boomsma.

Cossee: Wie op 'De boeken' klikt, krijgt in één oogopslag de voorjaarsaanbieding. Tsead Bruinja komt met een vuistdikke bundel (120 blz.) en heeft ook de laatste Nobelprijswinnaar ingelijfd: Christina en haar schaduw (essay) van Herta Müller verschijnt in april.

Foreign Media Books: Voor al uw chicklit. De site is 'under construction' tot 11 februari, maar de catalogi zijn wel doorbladerbaar.

De Geus: De onrustige site is nog steeds niet aangepakt: bij topboeken kun je op 'Wordt verwacht' klikken en dan staan er 13 nieuwe boeken in de aanbieding. Het eerste boek van Kristien Hemmerechts bij haar nieuwe uitgever wordt aangekondigd: De dood heeft mij een aanzoek gedaan, een dagboek.

De Harmonie: Ook De Harmonie heeft nog werk te doen.


Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks. Frits Criens komt met een nieuwe bundel met de opwekkende titel: Een mooie dag om dood te gaan.

Lebowski: David Sedaris wordt onder de aandacht gebracht met een nieuwe keuze (door Aaf Brandt Corstius) uit zijn verhalen. 'Het enige wat nog ontbreekt: lezers.' Dan moet je als uitgever wel helemaal mismoedig zijn. Lebowski heeft dan ook Johannes van Dam, Paulien Cornelisse en Marc-Marie Huijbregts ingehuurd om lovende quotes te leveren. Verder aanprijzingen voor Niccolò Ammaniti (door Herman Koch, Saskia Noort en Kluun).

Nijgh & Van Ditmar: Beetje verstopt onderaan de pagina een verwijzing voor de media en de boekhandel. Nijgh & Van Ditmar heeft dus liever niet dat de gewone lezer te weten komt wat er in het voorjaar verschijnt. Ernest van der Kwast komt met een nieuwe roman: Mama Tandoori. Alweer lof van Herman Koch: 'Dit is nu al het geestigste en ontroerendste boek dat ik dit jaar heb gelezen.' Daarnaast voor de liefhebbers Het Grote Willem Frederik Hermans Boek en de biografie van Jacques Klöters over de andere Hermans: Toon.

Nieuw Amsterdam: Nieuw Amsterdam liep vroeger voorop, maar is tegenwoordig ernstig in de versukkeling met een niet up to date website. Bij berichten 'voor boekhandels' vind je nog steeds een PDF van de zomer- en najaarscatalogi van 2009. Bij 'voor pers' wordt wel een opsomming gegeven van nieuwe boeken. Nico Dijkshoorn komt met een boek met de inspirerende titel Dijkshoorn en Pim te Bokkel komt met een nieuwe bundel met de inspirerende titel De dingen de dingen de dans en de dingen.
De dingen de dingen de dans en de dingen is een vrolijke bundel met een serieuze ondertoon die de lezer in zijn kern weet te raken, en hem voorgoed zal veranderen in de manier waarop hij naar de dingen kijkt.

Van Oorschot: De aanbiedingen voor het voorjaar zijn niet te vinden op de site. Als je echter door de fondlijst scrollt en let op het jaar van verschijnen dan kun erachter komen dat J.J. Voskuil met Jeugdherinneringen komt. Het tweede deel van de Reve-biografie verschijnt in maart. Nescio en Tsjechov komen ook met nieuw werk! (Inmiddels is de boorjaarsaanbieding toegevoegd bij 'Van Oorschot nieuws', 2 februari)

Passage: Bij 'verwacht' de titels van het najaar. De bloemlezing over concrete en visuele poëzie samengesteld door Karel ten Haaf staat gepland voor januari (dan mag hij wel opschieten). Daniël Dee komt met een nieuwe dichtbundel: Monsterproof en samen tekenen Ten Haaf en Dee voor het eerste boek over de vechtsport K-1.

Podium: De nieuwe roman van Herman Franke: Traag licht. Heruitgave Kluun, heruitgave Alex Boogers.

Prometheus: Zzzzz. Zzzzzzzzzzzz.

Querido: Voor de tweede keer op rij is het Querido gelukt de catalogi online te zetten. Je moet goed zoeken op de voorpagina (onderaan: 'Voor media & boekhandel'). Het is overigens handiger om de nieuwe catalogi bovenaan te zetten in plaats van onderaan de rij. Bernlef komt met een novellenbundel, Kees 't Hart met een verhalenbundel. Ilja Leonard Pfeijffer gaat in een schotschrift de Nederlander oproepen in opstand te komen.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij waar ik bij betrokken ben. Pdf-file van nieuwe uitgaven en een doorbladerbare versie de roman van Doeke Sijens Blauw en een nieuwe dichtbundel van Remco Ekkers: Pinksterbloemen in september.

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek 'verwacht'. Daar vind je een link naar een pagina vol verwachte boeken. Veel wielerboeken. Hans van der Heijde schreef een boek over Istanbul met de verrassende titel Istanbul (ondertitel 'Naar de stad van weemoed', ook voor leunstoelreizigers).

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met 'catalogus', maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Nergens aankondigingen van nieuwe boeken. De meer dan honderdjarige uitgeverij loopt het liefst achteraan met vernieuwingen.Peilmoment was 30 januari 2010.

Geen opmerkingen: