hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 5 mei 2010

Benali in boeken in Groningen

Vanavond, als betrof het een voetbalwedstrijd, Abdelkader Benali op bezoek in literair Groningen op groot scherm in café Marleen. De eerste uitzending van Benali vorige week in Antwerpen trok 108.000 kijkers. Nog geen echt kijkcijferkanon dus. De aflevering over Goningen moet daar verandering in brengen.
Vanavond op het grote doek zijn te zien: Bill Mensema (hier de amateurversie en de professionele versie), Anneke Claus en Dirk van Weelden. Ik kreeg vorige week te horen dat ik uit de uitzending was geknipt.
De centrale vraag in de uitzending is of je Groningen moet verlaten als je een groot schrijver wil worden of blijf je er hangen? Minder grote schrijvers als Rutger Kopland, Gerrit Krol, Jean Pierre Rawie die in het noorden zijn blijven hangen worden niet geïnterviewd.
Mijn weggeknipte antwoord op die vraag luidde ongeveer als volgt: 'Het maakt geen moer uit waar je woont. De roman Victorie gaat over Salland. Ben ik dan opeens een Sallandse schrijver, en voor een deel over Den Haag waar ik elk jaar wel een tijd ben, ben ik dan opeens een Haagse schrijver?'
Vanavond gaan we kijken naar de avonturen van de Groningers op het grote scherm in café Marleen in de hoop dat niet alle filmopnames die daar zijn gemaakt, gesneuveld zijn. Speciale gastdichter is Daniël Dee. Rotterdammer. Of voormalig Groninger. Eigenlijk Zuid-Afrikaan.
Aanvang Dichtclub 20.30; uitzending Benali in Boeken live vanaf 21.30.
Café Marleen.

6 opmerkingen:

Bart zei

Jullie kunnen beter - ieder voor zich - thuis gaan kijken, anders gaan de kijkcijfers nóóit omhoog!

Gelkinghe zei

"Ga naar Amsterdam als je niemand bent"
Die provincialen in de Grachtengordel hebben nog steeds niet door dat de wereld sinds internet één groot dorp dorp is.

coen zei

@ Bart: in het café is het gezelliger. Kom ook.
@ Gelkinghe: het programma gaat in het algemeen tegen die grachtengordelgedachte in. Ze gaan juist in allerlei steden op zoek naar het literaire klimaat. De centrale vraag in het programma over Groningen is alleen een beetje ridicuul.

erik zei

@Gelkinghe: zegt de naam Pavlov jou iets?

Anoniem zei

Benali heeft wat winterse flitsen laten zien. Maar om nou te zeggen dat deze als een mokerslag op een van gehard staal gevormd aambeeld beuken. Dat niet.

Kom terug in korte broek Benali.

Pietersz

Gelkinghe zei

@erik,
En, beviel de uitwerking jou even erg als Coen?
http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2010/05/benali-in-boeken-onthaald-op-boegeroep.html
Quote:
"Er bestaat een vooroordeel over een stad en dat wil men bevestigd zien in beelden. Andere visies komen niet aan bod. Schrijvers die niet in het plaatje passen, worden vergeten. Je krijgt dan een invulling van een vooroordeel."