hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 27 mei 2011

Recensie David Pefko - Het voorseizoen

De val van een rechercheur

Erg goed kennen de collega's rechercheur Steve Mellors niet. Dat blijkt wel als ze hem op zijn vijftigste verjaardag een tuinset geven. Sinds zijn scheiding woont Mellors echter op een appartementje. Er is wel meer wat zijn collega's niet weten: dat hij stiekem naar datingsites surft op zijn werk, dat hij daardoor wel eens een proces-verbaal kwijtraakt en dat hij zijn seksuele vertier vindt in een bordeel. Het zijn kleine vergrijpen van een wat morsige, kale, dikke man die tesamen zorgen voor een langzame val.
Het voorseizoen is de tweede roman van David Pefko, Zijn debuut Levi Andreas verscheen anderhalf jaar geleden en in de tussentijd heeft hij uitgever Van Oorschot ingewisseld voor Prometheus. De verhaallijn is nu wat realistischer. Je gaat mee in het leven van de eenzame, continu drinkende Mellors uit Leicester die zwelgt in zelfmedelijden. Zijn foute keuzes neem je op de koop toe. Op het moment dat hij verliefd wordt op zijn vaste Oost-Europse hoertje Anca, met wie hij overigens weinig meer doet dan praten, gaat het fout. Zeker als hij haar ook nog in bescherming wil nemen tijdens een politie-inval waarover hij de leiding heeft. Zo lokt de ene misstap de andere uit en raakt Mellors steeds meer verstrikt in een web van leugens.

Het verhaal leest makkelijk weg, maar de stijl waarin het geschreven is, valt tegen. Zo heeft de helft van de honderd hoofdstukken een tijdsbepaling: ''s Ochtends; Als ik de volgende ochtend mijn ogen open; De volgende ochtend, Ik word vroeg in de morgen' etc. etc. Daar moet Pefko nog aan werken. Ook aan de vele keren dat hij zinnen begint met 'Toen', 'Terwijl' of 'Als' (soms vijf keer op een bladzijde). Een strenge redacteur had hier moeten ingrijpen. Een fraai geformuleerde zin zul je overigens tevergeefs zoeken in deze roman.

Dit alles neemt niet weg dat de hoofdpersoon, ondanks zijn geknoei, sympathiek blijft. Mellors is een loser die er op zijn onbeholpen wijze toch nog iets van probeert te maken. Hij probeert alleen maar goed te doen in zijn hulp aan zijn hoertje Anca. Door dat mededogen raak je als lezer betrokken in het literaire spel, want je bent met de tragische hoofdpersoon de enige die de waarheid weet gedurende de hele roman, zodat je soms met enige huivering verder leest om te zien welke leugen nu weer ontmaskerd wordt. Zo word je medeplichtig zonder te kunnen ingrijpen.

Coen Peppelenbos

David Pefko - Het voorseizoen. Prometheus, Amsterdam, 415 blz. €19,95.

Geen opmerkingen: