hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 16 april 2012

Het Nedersaksisch in de aanval


Je kunt, zoals RTV Noord doet, voor de miljoenste keer Ede Staal opgraven en een verongelijkte Groninger zich laten afzetten tegen de Friezen, maar dat is toch niet de kern waar het om gaat. Het Nedersaksisch heeft de laatste jaren bewezen een levende taal te zijn. Niet alleen in de literatuur zijn er veel stemmen bijgekomen, op tv zijn series in de eigen taal gemaakt, het cabaret gebruikt varianten van het Nedersaksisch, er is een wetenschappelijke onderbouwing gekomen van het Nedersaksisch, prachtige woordenboeken zelfs, er wordt in het Gronings gerapt, in het Drents jazz gezongen (in het Gronings overigens ook). Wie het Webloug volgt ziet dat er alleen al in het Gronings een enorme variëteit is aan activiteiten.
Maar minister Spies wilde het Nedersaksisch niet erkennen als taal.
Want as het riek oons in het diepst bezeert,
dan kriegt wij stoet en koffie in ’t karbies.
Den Haag zal heuren dat wij anmarcheert,
ja, barg oe maor, ie lillijk wicht van Spies!
Dat dichtte Anne Doornbos in een strijddicht. De makers van de site Nedersaksisch is een taal zeggen het iets beschaafder, maar hun ongenoegen is net zo groot over de actie van de minister. Vanaf vanmiddag gaan ze in de tegenaanval. Op hun site kan men de petitie ondertekenen om de minister en de  kamer nog op andere gedachten te brengen.
Er komt ook een protestsingle (ik houd mijn hart vast). Henk Bloemhoff (twee weken geleden nog geridderd voor zijn verdiensten voor het Stellingwerfs) praatte over de kwestie bij RTV Drenthe.
Onderteken de petitie!

Geen opmerkingen: