hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 28 april 2012

Lammert Voos nu ook in het Gronings

Weer een mooie middag gisteren in het Huis van de Groninger Cultuur bij de presentatie van Mien zinloze aanwezighaid van Lammert Voos. Zijn eerste bundel in het Gronings (zijn vorige bundels verschenen bij De Contrabas). Toet literair Nedersaksen was erbij en ook toet literair Brabant (Lili de Ridder). Twee fijne optredens van dichtbroeders Jan Glas en Melle Hijlkema gingen vooraf aan de overhandiging van het eerste exemplaar. Lammert Voos gaf zijn exemplaar meteen door aan zijn zus met wie hij nog steeds Gronings praat. Opmerkelijk, zo bleek in het interview dat daarna volgde, was dat Voos met het ene familielid Gronings praat en met de ander converseert in Stadsfries. Als polyglot verstaat hij ook nog het Sallands, en dat is in zijn huidige functie als Stadsdichter van Deventer ook wel noodzakelijk, maar Sallands spreken is toch wel wat lastiger: 'Maar dan praat ik gewoon Gronings terug en dan verstaan ze het ook wel.'

Jan Veldman gaf een prachtig klein concert. Niet alleen grappig, maar ook ontroerend. Voos zelf sloot de middag af en eindigde met een in het Grunnegers vertaalde, 'Song to the Siren' van Tim Buckley en liet zich zelfs niet van de wijs brengen door een mobieltje dat afging.

Na afloop nog met een delegatie uit Noordpolderzijl-Zuid naar de pizzeria geweest alwaar oppernedersaks Henk Scholte in polyglotterie nog uitstak boven Lammert Voos. Niet alleen sprak hij vloeiend Fries (met allerlei varianten), maar ook nog Italiaans toen de vriendelijke oude eigenaar langskwam. Na ongeveer een kwartier onderbrak hij Henks lofzang op de mooie heuvels rond Florence met de mededeling dat hij uit Iran kwam en geen enkel woord Italiaans sprak, waarna Henk, het Perzisch niet machtig, toch maar terugschakelde naar het Nederlands. Op de Facebookpagina van Uitgeverij kleine Uil zijn meer foto's van de middag te zien.
familie Voos
Lammert Voos signeert
Jan Glas in de pizzeria beschermt zijn goeie goed
Natafelen
Mien zinloze aanwezighaid is rechtstreeks bij de uitgeverij te verkrijgen (zonder portokosten) of via Bol (zie hieronder).

1 opmerking:

Dick zei

OF je haalt het boek gewoon bij de boekwinkel, dat kan ook nog steeds....