hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 21 april 2012

Lancering Dichtstad Groningen

Dichters in Groningen (foto: Madelon Meijer)
Het is ook wel eens fijn om geen gedicht te horen. Het meest opvallende aan de avond van de lancering van de website Dichtstad Groningen was de enorme opkomst aan dichters (helaas ontbraken Jean Pierre Rawie, Kasper Peters, Sieger MG en enkele ander dichters) en het enorme gebrek aan poëzie. Wie daar echter behoefte aan heeft kan terecht op de site waar op dit moment 193 gedichten staan van 32 dichters.
Buiten werd nog geposeerd voor een fotograaf van het Dagblad van het Noorden, maar die foto heeft de krant van vandaag helaas niet gehaald.

In de Brasserie van Het Paleis ontving stadsdichter Stefan Nieuwenhuis zijn collega-dichters. Wethouder Ton Schroor 'opende' de site met een druk op de knop en hield daaraan voorafgaand een bloedeloos verhaal over cultureel ondernemerschap, een speechje dat op een landerige vrijdagmiddag door een ambtenaar die ook niets van poëzie weet op papier is gekwakt. Je verlangt terug naar oud-wethouders als Jaap Dijkstra en Klaas Swaak die wel met passie over kunst konden praten.
'Ik heb heel andere cijfers dan jij.'
De dichters genoten echter van de aangeboden warme maaltijd en, na afloop van de onthulling, van de boekenbingo door Toffe Gasten Karel ten Haaf en Stefan Nieuwenhuis. Ik zat aan tafel met onder meer Jan Glas, Erik Harteveld, Trudy Dijkshoorn, Jane Leusink en Aly Freije en al dat aanwezige poëtische intellect had toch grote moeite met de regels van het bingospel. Nog opmerkelijker was dat de voorzitter van het bestuur van Buro05 (van Stefan Nieuwenhuis) Hein Braaksma de eerste was die een volle bingokaart had en een prijs kreeg uit handen van Stefan Nieuwenhuis. Daarna was het de beurt aan het vriendje van Hein Braaksma die ook al een prijs kreeg uit handen van Stefan Nieuwenhuis.
Bingo Frank

Bingo Hein
Groot was de verbazing onder de Groninger dichters toen deze twee winnaars vlak daarna alweer wonnen. Vooraanstaand Nedersaksisch dichteres Aly Freije was enigszins ontstemd. Niet veel later kreeg zij echter voor even het beheer over de portemonnee van collega Jane Leusink. Op de foto is duidelijk te zien dat ook zij daarna niet met lege handen naar huis ging.
Aly Freije 'let op' portemonnee collega

1 opmerking:

Hadewych zei

Van Harte Gefeliciteerd met het Belcampo Stipendium!
Een terechte prijs, want de rondleiding in het Groninger museum op gedichtendag was super.
Groningen mag trots zijn op zo'n dichter,
Hadewych.