hij hem

hij hem
Nu in de winkel

vrijdag 2 november 2012

Op zoek naar de nieuwe Boven Jan (11)

De Biechtstoel is verhuisd. Vroeger zat het restaurant verborgen aan een steegje aan het Schuitendiep. Liep je door dan kwam je op een plaatsje. Aangezien je van daaruit zicht had op de achterkant van de huisjes van Pluimerstraat, waar ooit mijn grote geliefde woonde, zodat ik daar altijd had met enig liefdesweemoed. Het nadeel van het restaurant was de krappe opzet op de eerste verdieping en voor de koks een soort Madurodamkeukentje, waar verbazingwekkend toch goed eten uit kwam.
De Biechtstoel heet niet voor niets zo. Uit de oude zaak hebben ze de talloze Madonnabeeldjes, engeltjes en biechtstoelen meegenomen. Stond het in de oude zaak propvol, in de nieuwe zaak aan het Damsterdiep die veel ruimer is opgezet lijkt alles veel beter op zijn plaats te vallen.


We waren vlak na de heropening wezen eten en toen zaten we direct bij de ingang aan het raam. Het eten was lekker weet ik nog, maar de herinnering was te ver weg om nog een adequate beschrijving te geven. We gingen dus nog een keer. De Biechtstoel bestaat nu uit twee 'zalen'. Wij gingen nu in de andere zaal zitten, vlakbij de keuken. Om met een minpuntje te beginnen: onze kleren konden meteen in de was en onze jassen gaven nog een week lang een doordringende baklucht af.
De loop zat al echt in de zaak, want binnen de kortste keren zat het hele restaurant vol. Desondanks kregen we al snel onze garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie die we van de plastic (!) kaart bestelden.


Een mooi opgemaakt bord. De citroen gooiden we snel terzijde. De kroketjes waren heerlijk krokant, de vulling tongstrelend, de mosterdsaus precies goed.
Als hoofdgerecht hadden we beiden voor de saté gekozen. Een goede kok herken je niet aan de moeilijkste en duurste gerechten, maar aan de goedkoopste en makkelijkste gerechten.

Opnieuw: heerlijk. Bijgeleverde groenten beetgaar en op smaak. Zelfs de aardappelpuree vond ik om te smullen. De bediening is vlot, aardig en alert.
De wegen scheiden zich bij de keuze voor het toetje. Doeke koos voor de chocolademousse, taart en witte chocolade-ijs. Ook weer voortreffelijk. Ik koos de tiramisu en dat was in de kom toch wat minder lekker, te weinig deeg en nauwelijks een dranksmaak. Ik liet een deel staan, maar ben er niet over gaan klagen.Bediening: Toen wij er waren liepen er vier mensen rond die allemaal redelijk attent rondliepen. Alleen bij het betalen lukte het niet de aandacht te trekken.
Locatie: Plek vlakbij de keuken zorgt ervoor dat je daarna buiten gemeden wordt. Niet hier eten en daarna naar de schouwburg.
Kosten / Baten: €66,50. We hadden beiden twee wijn gedronken. Drie koffie na. De prijs is heel redelijk voor wat je krijgt. Ik heb de indruk dat je in de nieuwe zaak goedkoper uit bent dan in de oude.
Boven Jan-gehalte: Vriendelijke atmosfeer. Een 8,5. Laten we hopen dat de loop erin blijft.

Geen opmerkingen: