Regenboogreeks

maandag 7 januari 2013

Tentoonstelling Philip Elchers in Pictura geopend

'Dat zal met dit gemeentebestuur ook niet gebeuren,' krijste de falsetstem van Dick Leutscher dwars door de toespraak van Han Steenbruggen heen. Steenbruggen was net bezig met een lofzang op Pictura en betreurde het dat er al vele galerieën gesloten waren, terwijl die juist overeind geholpen moeten worden.
De bovenzaal van Pictura stond bomvol mensen die waren gekomen voor het werk van Hans Boer of voor de vitrines waren de boeken van uitgeverij Philip Elchers lagen ('opgebaard' zei Steenbruggen). Het was warm en de zaal stond vol met ons soort mensen (blank, oud, 'iets hebbend' met kunst en literatuur).
Flip Ekkers gaf het eerste exemplaar van het boek over 25 jaar Philip Elchers aan Peter Breukers die in het stichtingsbestuur zit van Philip Elchers. Ekkers memoreerde dat de complete verzameling van uitgaves van  Philip Elchers op drie plaatsen in Nederland ligt, bij Meermanno in Den Haag, bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en bij de afdeling bijzondere uitgaven van de Universiteitsbibliotheek in Groningen (ondanks dat deze instelling in het verleden wel een boek had geweigerd aan te schaffen). Bij Pictura ligt slechts een deel van alle uitgaven achter glas, in de winkel aan de Boteringestraat kunt u de rest van de uitgaven ook doorbladeren, want dan leven boeken pas echt, volgens Steenbruggen.
Geen opmerkingen: