hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 7 mei 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Succes

Sinds half maart heb ik elke zaterdag een column in de Leeuwarder Courant met literair nieuws (vaak met een link naar het nieuws op Tzum).


Succes

Twitter ontplofte na het optreden van Kees van Kooten in De Wereld Draait Door. Vooral jonge kijkers verbaasden zich erover dat iemand zo maar vier minuten mocht voorlezen uit het Boekenweekgeschenk, terwijl normaal de grootste bands met hun muziek op een rantsoen van één minuut werden gezet. Vier minuten en iedereen was verkocht! Thomas Acda twitterde: 'Nederland verandert eindelijk weer ten goede.'

Als je het langer dan vier minuten over een boek wilt hebben, dan ben je op de publieke zenders slecht af. Stel je maakt mooie documentaires over literaire klassiekers, dan moet je oppassen. De eerste twee seizoenen werden de literaire docu's van Abdelkader Benali uitgezonden aan de randen van de nacht. Vorig jaar op 'prime time', nu staat Benali boekt geprogrammeerd op de vooravond. Ik vroeg aan Benali wat hij er van vond:
'Slecht natuurlijk, dit programma heeft zich het afgelopen seizoen bewezen. Dit voelt als teruggezet worden. Erg pijnlijk allemaal. Ik zit te kijken met de gedachte dat op een later tijdstip wellicht het dubbele aantal mensen zou kijken. Gelukkig wordt er goed teruggekeken. Het zou me allemaal niet zo roesten als ik niet weet dat in Hilversum op basis van kijkcijfers keihard beleid wordt gemaakt.
Cultuurbeleid op de publieke omroep krijgt als het al gemaakt wordt nog een trap na. Die zondagavond, daar wil iedereen natuurlijk wel op zitten. We werken als redactie maandenlang aan zo'n programma en het is het enige boekenprogramma. Dan stop je het niet weg tussen Studio Sport en 3opReis in. Je biedt een prachtboek bij verschijnen toch ook niet op een braderie aan?'

HP/De Tijd publiceert voorafgaand aan de Boekenweek altijd de 'Literaire Pikorde'. Daarin worden de veertig meest invloedrijke mensen binnen de literaire wereld gerangschikt. Bovenaan prijkt deze keer Mai Spijkers, uitgever van Prometheus die de Vijftig tinten-pseudoporno op de markt brengt. De boeken brengen miljoenen in het laatje. Vorig jaar gaf Spijkers bij Pauw en Witteman volmondig toe dat hij de boeken niet gelezen had. Succes is onnavolgbaar.

Acteur en auteur Kasper van Kooten twittert: 'Vader rockt en geselt de boel nog swingend op een leeftijd die eenmalig mijn geboortejaar is. Trotse knul hier.' Mooi Droste-effect. Zoon twittert over vader die op tv vertelt over zijn vader.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 16 maart 2013.

Geen opmerkingen: