Comeback
In Den Haag, in een chique hotel, werd afgelopen zondag de 150-ste verjaardag van Louis Couperus gevierd. Onder de aanwezigen ook Geart de Vries die het betreurde dat hij het boekje over de vriendschap tussen Couperus en Pier Pander niet had meegenomen. Zoveel Couperusliefhebbers zag je niet vaak bij elkaar. Jankobus Seunnenga zong enkele gedichten van Couperus die hij op muziek had gezet. 'Ik versta er niks van,' zei Elsbeth Etty. 'Het is Fries,' zei ik, maar dat was niet waar, het was in de rumoerige naar bitterballen snakkende zaal gewoon onverstaanbaar en dat is, als je de poëzie van deze schrijver kent, de beste manier om zijn gedichten tot je te nemen.
Jeroen Brouwers was nooit een schrijver die fluitend achter zijn bureau ging zitten en per dag tien A4-tjes produceerde, zoals zoveel schrijvers nu doen, tekstverwerkers die elk jaar een boekje afscheiden. Bij Brouwers ging het scheppen langzaam en de laatste jaren dankzij fysieke klachten ook van au. 'Er komt nog wel van alles in literaire zin, maar een roman niet meer, denk ik. Ik vind het mooi geweest zo,' zei hij bij zijn nominatie voor de Gouden Boekenuil voor Bittere bloemen. Toch staat er voor februari 2014 een nieuwe roman aangekondigd. Het hout is de wat kale titel van deze 'katholieke' roman die gaat over vernedering, sadisme en seksueel misbruik op een jongenspensionaat dat geleid wordt door kloosterlingen. De schrijver kent deze wereld van nabij: hij zat op kostschool in Bleijerheide. 'Een strafkolonie,' noemde de schrijver de plek die ook het begin van zijn schrijverschap markeerde.
Een echte comeback kun je het wel noemen als je van plaats 13.074 stijgt naar 193 op de verkooplijst van Amazon.com. George Orwell is weer helemaal terug met 1984, de toekomstroman die ons een alles en iedereen controlerende overheid voorspiegelt. Orwell dacht, toen het boek gepubliceerd werd in 1949, nog aan totalitaire regimes zoals hij ze kende onder Hitler en Stalin, maar de ironie van de geschiedenis is juist dat 1984 een bestseller wordt dankzij het digitale afluistersysteem 'Prism' van de Amerikanen. '100 procent veiligheid en 100 procent privacy zonder onaangename zaken is onmogelijk,' zei president Obama. 'War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength,' zei Big Brother.
Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 15 juni 2013.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten