hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 5 augustus 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Straf

Straf

Wat lezen gevangenen het liefst? In Nederland staat De ontvoering van Alfred Heineken hoog in de bajesboeken-toptien. In de gevangenis van Guantanamo Bay is Vijftig tinten grijs een echte topper. De gevangenen lezen niet alleen het eerste deel maar de hele serie. Het lijkt me vooral een strafverzwaring.
Het was wel opmerkelijk nieuws want de New York Times berichtte onlangs nog dat de boeken werden gefilterd op te veel seks en geweld. Dat kan twee dingen betekenen: óf het boek is door de censuur geglipt óf het boek is gewoon te soft bevonden. In ieder geval was er meer vraag naar E.L. James dan naar de Koran.

Abdelkader Benali schreef op de website Joop over de multiculturele samenleving door de ogen van Hans Teeuwen, de eerste Zomergast van dit jaar. 'De fulminerende afkeer van diversiteit in Nederland werd razendsnel ingewisseld voor een kijk-mij-eens vertrouwdheid met de multiculturele samenleving want Hans Teeuwen ging ook in discussie met Marokkaantjes (knipoog, knipoog!) die natuurlijk een paar treden lager stonden op de biologische ladder. Onvervalst koloniale reflex, al zal hij dat zelf niet zo voelen.' Het harde artikel kreeg harde reacties, van de normale reaguurders, maar ook van collegaschrijver Jamal Ouariachi, die twitterde 'Geen goedkoop islambashen, Abdelkader Baggernali,maar iemand die de islam ziet voor wat hij is: een achterlijk fantasietje met gevaarlijke kantjes.' Waarop Benali tweette: 'm’n naam correct opschrijven is het minste watje kan doen, laffe hond.' Dat krijg je als je een discussie beperkt tot 160 tekens, de nuance verdwijnt een beetje.


Scotland Yard pakte vorige week zondag een man op die via twitter bedreigingen verstuurde aan Caroline Criado-Perez. Zij kwam in het nieuws omdat ze campagne had gevoerd voor meer vrouwen op bankbiljetten. Criado-Perez is het gelukt om Jane Austen op het briefje van tien pond te krijgen. Met het citaat 'I declare after all there is no enjoyment like reading! Is dat niet mooi? Helaas, schreef de Guardian, komt het citaat uit ‘Pride and prejudice’ uit de mond van Caroline Bingley, die dit alleen zegt om Mr. Darcy te behagen. In werkelijkheid houdt ze helemaal niet van lezen.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 3 augustus 2013.

Geen opmerkingen: