hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 27 januari 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Sotsji

Sotsji

Wie de lijst met optredens ziet van Tommy Wieringa voor de Boekenweek valt één ding op: hij treedt niet op in Zeeland. Het oosten van het land kan echter rekenen op alle aandacht, van Goor tot Enschede, van Wierden tot Meppel. Wat bij nadere bestudering ook opvalt: Wieringa treedt geen enkele keer in een Polareboekhandel op.

In een open brief aan Mark Rutte in de Volkskrant schreef Arthur Japin dat hij graag in de delegatie meewilde naar Sotsji. Hij was geschrokken van het klimaat in Nederland nadat er een oproep werd gedaan om de Winterspelen te boycotten vanwege de schending van de homorechten. 'Een opgekropte woede leek het, die loskwam nu homoseksuelen, van wie immers al zo lang zoveel werd geduld, het wereldwijde plezier van een sportevenement proberen te verstieren.' Twee dagen later biedt Ted van Lieshout op zijn weblog aan dat hij beter mee kan dan Japin, omdat zijn jeugdboek Gebr. niet mocht verschijnen: 'Japin komt Rusland wel in, want zijn werk, voor zover het homothema’s betreft, is bedoeld voor volwassenen; ík kom het land waarschijnlijk niet eens in of kan bij de grens onmiddellijk in hechtenis worden genomen.' In Vrij Nederland schrijft Ruslandcorrespondent en auteur Pieter Waterdrinker dat er naast Japin in de delegatie ook ruimte moet zijn voor iemand die opkomt voor andere minderheden, zoals Marokkanen of kinderen met het syndroom van Down. 'Ik kan putten uit ruim een kwart eeuw bittere ervaring en betrokkenheid.' Misschien moeten we het Boekenbal verhuizen naar Sotsji?


Een gedicht zonder woorden kun je voorlezen. In Buiten beeld, het geschenk in de Poëzieweek die volgende week begint, staat een gedicht met de titel 'De stand van moedervlekken aan de hemel'. Het visuele gedicht bestaat uit een aantal schijnbaar willekeurig op de bladzijde geplaatste punten. Bij de bundelpresentatie werd K. Schippers gevraagd of hij dit gedicht wilde voordragen. Dat deed hij vervolgens in stilte door intens naar willekeurige plekken in de ruimte voor en boven hem te kijken. De voordracht was net als de uitvoering van de compositie 4'33" van John Cage, de titel geeft de tijd aan waarin stilte wordt gemaakt, magisch.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 25 januari 2014.

Geen opmerkingen: