hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 8 september 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Drenthe

Drenthe

Drenthe heeft het niet makkelijk. Na Maarten van Rossem en Yvonne Kroonenberg die eerder uitspraken deden over de fietsprovincie, was het afgelopen zaterdag de beurt aan Peter Middendorp die naar aanleiding van zijn roman Vertrouwd voordelig in de Volkskrant weinig vleiends zei over de provincie. 'Drenthe is het enige stukje aarde waar nooit om is gevochten,' was een van die uitspraken waar ik erg om moest lachen. Anders dan Van Rossem en Kroonenberg komt Middendorp uit Drenthe. Elke opmerking is daarmee ook een vorm van zelfironie. Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze (een samenraapsel gehuchten, de onderste trede bij burgemeestersposten) tweette: 'In de VK weer een volgend bizar hoofdstuk in de serie waarom moet je weg uit Drenthe.'

Als zelfs een politicus al niet meer weet wat ironie is dan kun je wel raden hoe de rest van de bevolking reaguurt. Op de Facebookpagina van RTV Drenthe kwamen tientallen reacties binnen. 'Belachelijk! !! Peter, blijf vooral in dat gestresste Westen,' of 'Peter, je bent een gestoorde gek. We zijn het leukste mooiste en natuur rijkste provincie in heel Nederland. Dus blijf maar lekker in de randstad. Moderne troep!' Erg grappig, vooral als je weet dat Peter Middendorp in Groningen woont. Henry Winter die bij de gemeente Hoogeveen werkt, verbant de schrijver naar elders: 'Rot op peter middendorp ga dan na friesland toe ok stakker dat je bent.' Winter heeft dan een avatar met het logo van Ajax 'mijn club' op zijn Facebookpagina. De Nedersaksische zelfspot is in ieder geval verdwenen.


In het Dagblad van het Noorden verscheen een opiniestuk van een Drentse verslaggever: 'Vervang het woord Drenten door negers en je hebt een internationale rel.' Schrijver Rob van Essen blogte: 'Misschien helemaal geen gek idee, wie weet hoe de provincie ervan opknapt.' Afgelopen donderdag, een dag na de presentatie meldt Peter Middendorp dat de derde druk van de roman was opgelegd. Dat is dan weer een voordeel van alle heisa, de roman wordt goed verkocht. Nu nog lezen, maar je hebt het idee dat al die reaguurders die bezigheid te veel van het goede vinden. Daarin lijken de Drentse reaguurders precies op reaguurders uit de Randstad.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 6 september 2014.

Geen opmerkingen: