hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 24 november 2014

De vierde echte literaire pepernotentest


Het is al weer meer dan een week geleden dat de vierde echte literaire pepernotentest gehouden werd bij de directeur van het Artistiek Bureau en zijn lieftallige vrouw, hieronder kortweg als 'de dokter' aangeduid. Sinds wij een medisch lid hebben in ons pepernotenteam voelen wij ons iets zekerder van onze smaak, alhoewel we zeker geen deskundigen zijn. Ervaringsdeskundigen, dat wel.Naast Nick ter Wal en Esther Broekman namen Roos Custers, Dolf Verlinden, Jan Glas en ondergetekende deel aan de test. We dronken koffie en thee. Er waren 18 pepernotensoorten ingekocht, waarvan we er 16 geproefd hebben. De juryleden weten (op de kopers na) niet welk merk in welk bakje zit.

Een woord vooraf:
* omdat de ekologische suikervrije nootje altijd onderaan komen hebben we een aparte competitie gemaakt van suikervrije pepernoten.
* mensen die kruidnoten zeggen tegen pepernoten moeten standrechtelijk worden afgeschoten. Het schaaltje hierboven met die vieze taaitaai-troep hebben we dan ook meteen naar buiten geflikkerd.

Zo, dat was dat. Wij letten op geur, uiterlijk, beet en smaak. Uiteindelijk rolt daar een cijfer uit.

1 Bolletje - 6,6


Voor de derde keer de beste. De enige keer dat Bolletje niet won, was toen Bolletje niet meedeed. Heeft de juiste scheurtjes als een huisje in Middelstum, al omschrijft een panellid de geur als gedoofd haardvuur. 'Dit is wat men noemt een bite', 'crunchy', 'zoals het hoort' al noemt een lid de beet 'zanderig'.

2 Van Delft Jumbo - 6,58


Deze noot was even afgevoerd naar de keuken omdat enkele juryleden niet teveel noten wilden eten, maar ondergetekende bracht het schaaltje terug en terecht: wederom een fabrieksnoot met succes. Uiterlijk is wat netjes. De beet valt voor de één in de categorie tandenbrekertjes, terwijl een ander 'primááá' zegt, maar dat komt misschien ook omdat er whisky geproefd wordt, terwijl een ander het over een multicultinoot heeft qua smaak en de noot daarom hoog waardeert, terwijl een ander lid het heeft over een 'neusontstoppersmaak'.

3 C1000 - 6,5


Afgerond nog steeds een 7 is deze C1000-noot, een degelijke volle noot, geen gebakken lucht al wordt . De beet wordt knaphard genoemd, 'heeft de NAM hard nodig'. Mooi donkerbruin. Als het een man was, zou je hem meenemen naar huis.

4 Modderman V&D - 6,03


Flink gestegen in de ranglijst. Zoetig plat dingetje, te egaal van uiterlijk en smaak. Smaakt niet naar pepernoot, maar naar Maria-biscuitjes. Richting eierkoek zegt een ander. Dichtgeschminkte kop. Oogt niet fraai, maar toch best smakelijk.

5 Jumbo - 5,83


Extreem sterke geur, verstopte neus gaat op slag open. Ook de dokter kan dat beamen: geur reikt tot in de buis van Eustachius. Vrij harde beet. In tegenstelling tot de geur valt de smaak wat tegen. Aangebrand, maar ook brrr, bitter.

6 HEMA - 5,78


Gladde jongen, smaak is bijna afwezig. Fantasieloos nootje. Muf, oude was. Maar een panellid noemt dit een perfect nootje met de aantekening dat perfect ook vrij saai is. De smaak wordt doorsnee genoemd, een PvdA-ding.

7 Knapperige kruidnoten van Albert Heijn - 5,76


Sjoelsteen. Uiterlijk is las het Gronings aardoppervlak na een beving. Smaakt naar Bastognekoek. Hapje woestijn. Branderig smaakje. Smaakt zoals een sjekkie op een verregende stoeptegel ruikt. Zanderig (2x), brokkelig.

8 Aldi - 5,73


Zandverstuiving in de mond. De smaak is alsof er een verdwijntruc is toegepast. Angstig geurtje. Geur ontbreekt (2x). Je blijft erin vreten omdat je maar geen echte smaak ontdekt. Smaakt lijmachtig, waarschuwt de dokter.

9  Kruidvat - 5,67


Lekker krokant, maar laffe smaak. Acute inzakker na harde beet. Glad en commercieel. Bastogne. De suikerkristallen liggen als sieraden op de muts. Zwembadvoer.

10 HEMA ambachtelijk - 5.6


Klein, bleek, plakt in de bek. Kiesvulling, papperig versus lekkere krokante beet. Lief klein nootje. Anijs, beschuit met muisjes. Plat pedonootje.

11 C1000 ambachtelijk - 5,28


Waarom noemen we die nootjes opeens ambachtelijk? Zouden ze met de hand gemaakt worden? Deze ambachtelijke variant van de C1000 is de eerste onvoldoende op de lijst. Liliputternootje, (mooi liliputtertje, schrijft een ander) voordat je iets proeft is ie al weg. Past in je neusgat, maar ruikt niet. Te veel anijs. Taai taai-reminiscenties.

12 Lidl - 5,17


Na drie nootjes verveelt ie. Glad oppervlak. Koekdeeg, heeft weinig te maken met traditionele noot. Speculaasbeet. Groot en lelijk. Noot voor 'grote maten'. De eerste bah.

13 Sweet company Eko-plaza - 4,93


Kruidnagelbom, nasmaak valt niet met koffie weg te spoelen. Er kunnen sporen van schoonmaakmiddel in zitten, zegt de een wat heftig. Smaakt naar popcorn, zegt de ander wat diplomatieker. Keukenkastdamp. Beet: nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee.

14 Bakkerskruidnoten van Albert Heijn - 4,6


Opnieuw een bleekneusje. Ruikt duf, muf, droog, taai taai, anijs en oude postzegels. Eerste 10 seconden natte krant, daarna suikerexplosie.

15 Bolletje bakkersnootje - 3,93


Als er ambachtelijk of bakkersnootje op de zak staat, dan kunt u de zak beter weggooien. Over de beet: daar gaat m'n all risk. NAM-boringsbestendig. Lijkt uiterlijk dood. Ruikt naar tijgerbalsem. Ziet er ziekelijk uit, diagnosticeert de dokter. En daarmee is Bolletje zowel eerste als laatste geworden bij deze verkiezing.


Speciale uitverkiezing van de beste suikervrije pepernoot.

1 Bakker Bolhuis EKO-plaza - 2,98


Niet met een heel hoog gemiddeld cijfer maar deze keer toch op 1 op deze lijst. Een troetelschijfje met een gore nasmaak. Smerig.  Ruikt naar kattenbrokjes. Rampnummer. 65+-noot. Zo uit de zandbak, maakt kinderen aan het huilen.1 opmerking:

Karel ten Haaf zei

'mensen die kruidnoten zeggen tegen pepernoten moeten standrechtelijk worden afgeschoten', schrijf je. dat is natuurlijk tot je dienst, maar wat moet er dan gebeuren met mensen die pepernoten zeggen tegen kruidnoten?