hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 29 december 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Terug

Terug

Een van de boeken die regelmatig werd genoemd als beste boek van het jaar was Godin, held van Gustaaf Peek. Het verhaal wordt in de omgekeerde volgorde verteld. Dat is voor recensenten een mooi aanknopingspunt. 'De compositie verdient lof,' aldus Daniëlle Serdijn in de Volkskrant en André Keikes noemt de constructie in deze krant 'opmerkelijk'. Het boek deed Marja Pruis in De Groene Amsterdammer denken aan Time’s Arrow van Martin Amis 'en daar had die compositorische truc, hoe oneerbiedig dat ‘truc’ ook klinkt, een heel andere functie'. De roman is de bestsellerlijsten ingeschoten dankzij het vooruitzicht dat het bol van de seks staat. Er hollen meer mensen naar de boekhandel dankzij een hijgerige aanprijzing op televisie dan na een analytische oprisping in de krant. Het resultaat telt, vertelde Peek die dit succes niet eerder kende me: hij hoefde zich nu geen zorgen te maken over de vraag of Querido zijn volgende roman uitgaf.



Dit jaar was er extreem veel beweging op de boekenmarkt. Aan het begin van dit jaar bestond Polare nog. De uitgeverijen Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum Polak & Van Gennep behoorden aan het begin van het jaar tot het concern WPG, maar zij gingen als zelfstandige groep verder. De Wereldbibliotheek en Bas Lubberhuizen waren juist zelfstandig, maar zijn nu ingelijfd bij Nieuw Amsterdam, ze horen tesamen bij Novamedia van Postcodeloterijmultimiljonair Boudewijn Poelmann. De Bezige Bij stootte de interessante Vlaamse poot af en haalde enkele weken later de voddenbaalboeken van Voetbal International binnen. Uitgeverijen krompen in en verhuisden uit de grachtengordel naar bedrijventerreinen. Wie nu geen uitgeefhuis heeft, bouwt er één.

Ik heb de hoop vooral gevestigd op kleine uitgeverijen die boeken uitgeven die bijna nooit de bestsellerlijsten halen. Denk aan Vantilt die de prachtig vormgegeven bloemlezing Dan Dada doe uw werk! uitgaf. Denk aan de spiksplinternieuwe uitgeverij Koppernik die met Wessel te Gussinklo doorstootte naar de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Denk aan Leesmagazijn die zorgde voor de wederopstanding van Luc Boudens. Denk aan AFdH bij wie ik me nu al weer kan verheugen op een nieuwe bundeling A.L. Snijders in 2015. Ook voor wie terugkijkt op puinhopen, blijft er hoop.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 27 december 2014.

Geen opmerkingen: