hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 26 januari 2015

Kroniek Leeuwarder Courant: Beeldbuis

Beeldbuis

Het satirische programma Zondag met Lubach krijgt twee extra seizoenen. Lijkt me een goed plan. Ten eerste omdat een schrijver het presenteert. Ten tweede omdat zo'n show moet groeien. Pas in de laatste twee afleveringen kreeg de redactie door dat het fundament van de humor informatie moet zijn. In Amerika is The Daily Show van Jon Stewart het programma waar de meeste mensen hun kennis van de politiek opdoen. In het begin van Zondag met Lubach kwamen er wel heel veel bekende Nederlanders langs, met als dieptepunt een wedstrijd tussen oud-winnaars van het programma De slimste mens. Ons kent ons-televisie waar er al zoveel van is.

In de jaren zestig deed Gerard Reve mee aan het satirische Zo is het toevallig ook nog 's een keer, Harry Mulisch en Hella Haasse waren panelleden bij het komische programma Hou je aan je woord. Op een bepaald tijdstip hebben schrijvers de televisie de rug toegekeerd, al zagen we in de jaren negentig nog wel Bart Chabot bij Waku Waku. Dichteres Ellen Deckwitz zal in ieder geval niet in de voetsporen van oud-winnaar Lubach treden, want zij verloor deze week bij De slimste mens. Op Tzum zag ik een rijtje hatelijke Twitterberichten voorbijkomen. Collega-dichter Erik Harteveld zorgde in een reactie voor een tegengeluid: 'Ik vond Ellen juist erg amusant. Als je zo slim bent als wij mag je best een beetje zelfingenomen zijn. Wij vinden bescheiden mensen die altijd maar gewoon op een stoel zitten en het antwoord niet weten juist enorm irritant.'



Bij SBS Shownieuws zag ik Joris van Casteren uit zijn nieuwe boek Het station voorlezen over een 'vervelende voetbalouwehoer' en daar had het programma zelf de conclusie uit getrokken dat het Johan Derksen betrof, die in de roddelrubriek natuurlijk hard reageerde op de kritiek. De schrijver zag 's avonds met verbijstering het item voorbij komen, want Johan Derksen wordt helemaal niet genoemd in het boek. Van Casteren was een week bezig met damage control. De schrijver mailde me: 'Het boek gaat hier totaal niet over. Mensen zouden het bovendien eerst moeten lezen alvorens conclusies te trekken.' Dat kan natuurlijk ook nog gewoon: lezen.

Deze kroniek stond eerder in de Leeuwarder Courant op 24 januari 2015.

Geen opmerkingen: