hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 14 januari 2008

Nieuwe boeken dit voorjaar

Een half jaar geleden onderzochten we de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kon je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? De uitkomsten waren niet heel erg bemoedigend: op de meeste sites was niets te vinden. Het Boekblad nam het bericht over op hun site en je zou dus verwachten dat de uitgeverijen iets hebben geleerd van de slechte publiciteit. Vandaag, 14 januari is Vers voor de Pers: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten en tijdschriften en opnieuw stellen we de vraag: kunnen we als gewone lezer ontdekken wat er gaat verschijnen?

Ambo/Anthos: Website is nog net zo rampzalig slecht als een half jaar geleden. Niets te vinden over de komende maanden.

Atlas: Handige site. De catalogi (vier) zijn als pdf-file downloadbaar, maar ook online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Een nieuwe Hemmerechts, een nieuwe Benno Barnard. Heel apart en nieuw: gedichten van Slauerhoff in stripvorm.


Arbeiderspers: Er is een catalogus als pdf-file verkrijgbaar, alleen betreft het de catalogus van najaar 2007.

Arena: Ook hier een handige opsomming online. Niet moeilijk te vinden.

Augustus: Pdf-catalogus aanwezig plus een pagina met te verschijnen boeken. Ziet er verzorgd uit. Niet meteen een heel spectaculaire aanbieding.

Bert Bakker: Onderafdeling vanuitgeverij Prometheus. Bij verwachte boeken een heruitgave van de Abele Spelen, vertaald door Gerrit Komrij. Verschijnt in: september 2006.

Bezige Bij: Een hele reeks pdf-files met aankondigingen, waaronder ook de catalogoi van Cargo en Thomas Rap. Goed nieuws: de nieuwe Erwin Mortier komt eraan. Ook een dagboek van Harry Mulisch staat te verschijnen. Voor poëzieliefhebbers: de nieuwe H.H. ter Balkt .

BnM: Website waar niets verteld wordt over het voorjaar.

Contact: In tegenstelling tot een half jaar geleden is de site nu wel accuraat met een pdf-file van de catalogus. En goed nieuws: de nieuwe roman van Jaap Scholten.

Cossee: Was een half jaar geleden nog heel overzichtelijk, maar nu staan de nieuwe boeken voor 2008 nog niet vermeld.

De Geus: Als ik op 'wordt verwacht' klik krijg ik een lege pagina.

Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks. Een voorjaarscatalogus kan ik niet vinden.

Nijgh & Van Ditmar: Bij deze uitgeverij alleen een pdf-file. Wel een handig lijstje van boeken die de komende maanden verschijnen: veel heruitgaven (Rob van Erkelens enige boek heet opeens een cultroman), weinig literatuur.

Nieuw Amsterdam: Bij berichten voor de boekhandel vind je een pdf van de najaarsaanbieding 2007!

Van Oorschot: De site is sterk verbeterd in een half jaar. Op de openingspagina vind je een link naar de voorjaarsaanbieding. Nieuwe Vikram Seth staat op stapel en een nieuwe poëziebundel van Marjoleine de Vos. Voor liefhebbers van Biesheuvel: zijn verzameld werk komt uit.

Passage: Bij 'verwacht' de titels van het voorjaar. De nieuwe Tjitse Hofman!

Podium: Ook op deze site is een sterke verbetering te zien. Al op 12 december stonden de nieuwe titels voor het voorjaar aangekondigd in de nieuwsrubriek. Een nieuwe novelle van Ronald Giphart staat op het programma.

Prometheus: De site verwacht al een boek voor oktober 2008! Ook hier een beetje een slappe aanbieding (een bundeling Martin Bril, weet je wel). In vergelijking met een half jaar geleden is de site er wel iets op vooruit gegaan.

Van Tricht: Reageerde dit najaar nadat dit stuk op Boekblad was overgenomen. Nu is onduidelijk wat er in het voorjaar komt.

Querido: Heeft wel een rubriek 'nieuwe boeken' (met inmiddels uitgegeven boeken), maar een catalogus kan ik niet vinden.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij waar ik bij betrokken ben. Pdf-file van nieuwe uitgaven. Stadsdichter van Assen Erik Harteveld debuteert in het Nederlands.

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek 'verwacht'. Daar vind je een link naar de catalogus (in pdf) en een pagina vol verwachte boeken. Niet veel spectaculairs, tenzij je wonderen verwacht van Sara Kroos.

Eerder verschenen op Literair Nederland.

1 opmerking:

Anoniem zei

De Bezige Bij is al een hele tijd de overduidelijke winnaar: de catalogi zijn snel te vinden en een pdf-bestand van het origineel is altijd handig!