hij hem

hij hem
Nu in de winkel

woensdag 16 januari 2008

Poëtisch Leeuwarden met wind en regen

Af en toe bedenk je iets om je colleges op te leuken en ik had bedacht dat het wel leuk zou zijn om mijn laatste college moderne letterkunde van deze periode om te vormen naar een poëtische wandeling door Leeuwarden (samengesteld door Arjan Hut). Beginnend om half negen 's avonds. Ik had kunnen bedenken dat de kansen op een zwoele zomeravond erg gering zijn halverwege januari.
De hele dag op de buienradar gekeken of we het droog zouden en lange tijd zag het er naar uit dat alle regen zou emigreren naar Duitsland, maar de laatste voorspellingen wezen toch uit dat het zou gaan plenzen. De helft van de groep viel af (ziek, moe, bang om ziek te worden, bang om moe te worden, etc.), de andere helft vertrok van school naar het station van Leeuwarden. Corrie Joosten en ik konden meerijden met een studente, die liever anoniem wil blijven, en die eerst een enorme rijtour door de Friese hoofdstaf verzorgde en alle vooroordelen over vrouwen en navigatie met nadruk bevestigde alvoren wij als laatsten aankwamen bij het station waar buiten al een licht buitje losbarstte en enkele zwervers begonnen met vechten en duwen.

En zo liepen we de stad in, langs het Zaailand, door duistere stegen, bij het borstbeeld van Piet Paaltjens (zie foto), onder de Oldehove, de donkere Prinsentuin in, door zaklantaarn bijgeschenen in de muziekkoepel, onder de luifel van het natuurmuseum en naast het oude woonhuis van Kees 't Hart. Toen was het wel welletjes. En de doorzetters vonden het nog leuk ook.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

En niet even in de Beyerstraat geweest? Het huis op de hoek, nr. 2? Volgende keer wel even meepikken, hoor Coen. Regen of geen regen.

coen zei

Daar heb je gewoond? Alle literaire routes moeten aangepast worden.

Anoniem zei

'Opleuken' gelukt! Ondanks regen en stormvlagen. Of misschien ook wel 'mede dankzij'... het hád nl. wel wat zo in het donker met de stromende regen over je heen, met z'n allen door donker-Ljouwert lopen en genieten van jouw voordrachten.
Timing overigens perfect; bij vertrek was het dróóg, goed voor de startmotivatie..
Vervolg (2e helft)aub op zwoele zomeravond :-)
Wilma

Anoniem zei

Is dit literatuur?

Anoniem zei

Jawel, dik 3 jaar lang. Schuin tegenover het pand waar Margaretha Zelle geboren is, óver wie dan weer heel veel geschreven is. Kan je ook meepikken. Of doe je dat al?

Unknown zei

Geachte heer Coen,

Ik vermoed dat u niet een borstbeeld Piet Paaltjes maar van ondergetekende hebt gezien. Paaltjes is immers een bleeke zanger die mij eens een brief schreef, ik citeer: "Ik leef nog altijd op kamers; nu bij een doodkistenmaker; 's morgens ontwaak ik onder het tikken bij het bekleden der doodkisten. Ik slaap in een doodkist o zo heerlijk. In één woord ik ben thans in mijn element en verlang dan ook niet langer naar het einde."
Deze verzadigde tronie behoort mij toe en ik wil benadrukken niet in een doodskist te slapen.

Alle goeds,

François Haverschmidt

coen zei

Geachte heer Haverschmidt,

Gij heeft helemaal gelijk.