hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 1 november 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 31 oktober


Vorige week was Ros naar eigen zeggen 'vermoeid en ziek', maar deze week behandelt hij allemaal non-fictie. Te beluisteren op radio Selexyz.

Ronald Havenaar - Eb en vloed
- Nou ja, ik bedoel: Nixon is naar China gegaan, en is China, die kon beter Chinees eten dan Mao Tse Toeng.
- Het water komt dus uit Siberië, gaat met aparte leidingen, ook Duitsland heeft een apart verdrag met Rusland over de leiding die ze voeren van het water naar Duitsland, ook Hongarije heeft dat; dat is een Selexyzpresentator: Gas, bedoelt u, of? Gas! Bedoel ik, pardon, ik bedoel gas natuurlijk.
- Mijn zusters kregen toch die wasmachines van die generaal die al dat geld infiltreerde in Europa? Selexyzpresentator: Marshall-hulp, bedoelt u? De Marshall-hulp!

Raymond Detrez - Rusland
- Dat is ook een vraag die ik me stel over Rusland bij dat boek van Detrez, een g een go, een grootmacht in België, nou ja dat zegt het al, een klein onbenullig mannetje, maar die doceert daar in Gent en heeft daar al verschillende boeken over geschreven Selexyzpresentator: Er bestaan ook grote Belgen, natuurlijk. En dit is, ja ook grote Belgen, die beperken zich tot het wielrennen en dan gaan ze meestal nog dood ook.

Ted Kennedy - Het verhaal van mijn leven
- [Ros ratelt over de 'Chappaquiddick-affaire' heen, maar de presentator wil het er toch over hebben, cp] Kijk, die Kennedy's neukten er graag op los, maar ik zou zeggen: Laat ze, wat heb ik daarmee te maken? Wat deden ze politiek. Selexyzpresentator: Maar nog even... En dat was dus zijn grote kracht, dat hij na de dood van die twee broers als senator Selexyzpresentator: Nog even die affaire toch, want die komt steeds terug. Het is toch een belangrijke gebeurtenis? In dit boek niet. Selexyzpresentator: Nee, nee, maar dat is merkwaardig eigenlijk het beslaat anderhalve bladzijde Selexyzpresentator: het heeft hem zijn hele leven achtervolgd. nee, heeft het niet Selexyzpresentator: Hij reed... ja, maar het heeft hem niet Selexyzpresentator: hij reed ergens op een weg. ja maar Selexyzpresentator: hij reed van een brug het water in. ja maar, dat heeft hem niet achtervolgd. Dan moet je dit boek maar lezen. Hij is senator geworden. Selexyzpresentator: ja maar dat is, is zijn eigen onder Clinton, onder Reagan Selexyzpresentator: Dit is zijn eigen verhaal natuurlijk, Dit is zijn eigen verhaal. Selexyzpresentator: maar als je de geschiedenis leest over Ted Kennedy, los van zijn eiegn verhaal, komt het wel degelijk terug. Dat komt wel degelijk terug, maar dat is kletserij ook. Selexyzpresentator: Is dat echt zo? Natuurlijk, Kennedy ook: ze zeiden dat hij vijf keer uit zijn broek ging op een dag, nou laat het vijf keer per week zijn geweest, bovendien, ik bedoel wat interesseert mij dat nou?

1 opmerking:

blaski zei

Grappig, dat gevecht om het woord te krijgen, dat je eruit licht bij het laatste boek.

Ros' techniek is dan meestal te doen alsof hij erop ingaat, maar na één zin is hij alweer ergens anders over begonnen. Andere keren roept hij snel iets vulgairs of plats, om de aandacht af te leiden. Ook probeert hij zijn opponent te ontregelen door er doorheen te gaan kakelen.

Deze opnames zijn voor mij dikwijls niet slechts boekbesprekingen, maar ook psychologie, dat maakt het leuk.