hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zondag 13 december 2009

Top 10 - 2009 (5) Joep van Ruiten

Joep van Ruiten schrijft voor het Dagblad van het Noorden. Hij is ook een van de aanjagers van de Streektaalprijs die door deze krant wordt uitgereikt. Als echte Drent stelt hij zich teweer tegen het cultuurcentralisme van zijn Groningse collega's. Op zijn weblog Woest en ledig houdt hij het culturele leven in de noordelijke provincies en de rest van het land in de gaten.


1 Marilynne Robinson - Thuis
De verloren zoon revisited? Zeer intens geschreven roman over geloof en onvermogen. In het verlengde van het prachtig Gilead uit 2004, maar dan nog trager.


2 Gerbrand Bakker - Juni
Hartverscheurende roman, geschreven op een volslagen eigen toon door een schrijver die alles in zich heeft om een unieke plek in de Nederlandse literatuur te veroveren. (Citaat op buikbandje)


3 Tjibbe Veldkamp - Tiffany Dop
Hoogst originele jeugdroman over de zoektocht naar liefde door een onvervalste heldin. Met nu al klassieke openingszin: "Ik was dertien en wilde een baby."


4 Wim Hofman - Op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde
‘Het geluk stond daar/ opeens bij mij binnen./ Het kwam onverwachts/ op bezoek en stond daar maar,/ als in gedachten en lachte niet.’ Overrompelende, ontwapende en opbeurende poëzie.


5 Barbara Stok - Dan maak je maar zin
Deze tekenaar doet niet zomaar iets en laat zich niet leiden door de waan de dag. Aan dit werk gaat een serieuze visie vooraf. De meest veelzijdige Stok tot dusver.


6 A.L. Snijders - Bordeaux met ijs
In 2008 verschenen op de valreep. A.L. Snijders laat zien dat diepte belangrijker is dan lengte en dat mooi kort ook lang boeiend kan zijn.


7 Ted van Lieshout - Hou van mij
Prachtig overzicht van een eigenzinnig dichter en beeldend kunstenaar fungeert als hoogtepunt in een lang Van Lieshout-jubeljaar.


8 Thomas Vaessens - De revanche van de roman
Veelbesproken en verontrustend slecht gelezen analyse van de zorgwekkende positie van de schrijver na 1968. Met voorbeelden.


9 Menno Wigman - De droefenis van copyrettes
De handzame Wigman. Voortreffelijke keuze uit het werk van een groot dichter uit de jaren nul.


10 Harm de Jonge - Tijgers huilen niet
Zomer 2009. Het permanente lezen meer dan zat. Tot, na een paar letterloze dagen, Brakker ten tonele verscheen. Jeugdroman uit 1997.

Eerder verscheen de top 10 van Anton Brand, Wouter de Vries, Derwent Christmas en meneer en mevrouw Maggi.

1 opmerking:

Anoniem zei

hallo, ik heb als gedichtenbundel, 'op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde' gelezen. Ik vind het lastig om alle gedichten te begrijpen. Zou ik hier wat meer informatie kunnen krijgen?