hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 21 december 2010

Top 10 2010 (3) Joep van Ruiten

Joep van Ruiten is journalist voor het Dagblad van het Noorden. Tevens houdt hij een blog bij: Woest en ledig. Daarnaast is hij een van de aanjagers van de DvhN Streektaalprijs.

1 Vasili Grossman - Leven & lot
Veel over gehoord, nimmer gelezen. Gelukkig besloot uitgeverij Balans dit voorjaar na 30.000 verkochte exemplaren tot een heruitgave. Sublieme mix van literatuur en journalistiek, maar bovenal onthutsend boek over willekeur, onvermogen, toeval en tragiek tijdens het kantelmoment van WOII. De mensheid, die wil wat.
2 Kees van Kooten en Billy Collins - Zo wordt u gelukkig
Nadat hij eerder een lans brak voor het Engelstalige humorproza zet Kees van Kooten met Zo wordt u gelukkig de Amerikaanse dichter Billy Collins in de schijnwerper. Zijn het wel de kleine dingen die het doen?
3 Jaap Goedegebuure en Oek de Jong (red.) - Eckhart nu
Kreeg een aantal jaren geleden Eckhart-vertalingen door C.O. Jellema in handen en begreep er niets van. Na het lezen van deze bundeling essays over de Duitse reli-denker uit de veertiende eeuw lijkt het kwartje gevallen. Nieuwe perspectieven!? Meister Eckhart. Over god wil ik zwijgen. Preken & Traktaten, ook uit 2010, is inmiddels in huis.
4 Gert Jan Pos - Mooi is dat!
Een staalkaart van Nederlands en Vlaams tekentalent op stripgebied. 57 striptekenaars brengen 57 hoogtepunten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur tot één geïllustreerde pagina terug.
5 Bart Slijper - Onder de blauwe oneindigheid. De vriendschap tussen Willem Kloos en Jacques Perk
Zinderend voorproefje op de nog te verschijnen Kloos-biografie, geschreven alsof Slijper de geest van Kloos en Perk heeft ingeslikt.
6 Willem de Blécourt e.a. - Verhalen van stad en streek. Sagen en legenden in Nederland
Prachtig overzicht met Nederlandse volksverhalen.

7 Leendert Witvliet - In zomers
Zit te wachten op een goed moment om Leendert Witvliet te interviewen. Vanwege zijn grote verdienste voor de jeugdpoëzie, hier mooi samengevat in een bloemlezing uit 1994. Gekocht na verschijning van Poëziespektakel 3 Wie heeft hier met verf lopen smijten? waarin nieuw werk van Witvliet is opgenomen.

8 Erik Nieuwenhuis - Woordsoep
A.L. Snijders, Tommy Wieringa, Arnon Grunberg in de Volkskrant, Nyk de Vries, Herman Sandman en zijn Twitter-experiment. Kort lijkt in de mode. Zou het weer overwaaien? Woordsoep is een hoogtepunt uit de zkv-beweging.

9 Joukje Akveld - Tekenaars. Kinderboekenillustratoren geportretteerd
Alles wat ik altijd al van kinderboekenillustratoren wilde weten.
10 J. D. Sallinger - The catcher in the Rye
Ook veel over gehoord, eveneens nimmer gelezen. Totdat in Zuid-Spanje de voorraad leesvoer ontoereikend bleek om een aswolk uit IJsland te doorstaan. Over opgroeien en de ontdekking dat er geen weg terug is.

Eerder verscheen de top 10 van Anton Brand en Derwent Christmas.

Geen opmerkingen: