hij hem

hij hem
Nu in de winkel

dinsdag 23 oktober 2012

Belcampo Stipendium: De Ranitzstraat, het Hoogstraatje, de Jan van Galenstraat

Vanmiddag opnieuw in archief geweest en weer enorm geholpen door Michael Hermse die uit laden en krochten nog prachtige foto's wist op te diepen (onder meer deze). De omgeving van het gebouw is vrij klinisch maar in diverse zalen vol verrijdbare archiefkasten met louter mappen en bakken historie verdwijnt het beton om je heen.


Voor een gedicht over Johan van Zweden had ik het adres van Jan Altink nodig. Dat kreeg ik via Doeke Sijens en Mariëtta Jansen, maar nu we toch op de juiste plaats waren kon ik het adres ook nog controleren. In aparte bakken zitten kaarten waarop werd bijgehouden wie op welk adres woonde. Jan Altink woonde er vanaf 3 mei 1937.



Ik mocht ook gelijk zien wie er vroeger op de Jan van Galenstraat 12A heeft gewoond. Op de achterkant van de kaart stond wie er inwoonde in het huis (dat konden ook dienstboden zijn).



Op de Beeldbank Groningen staat een enorme hoeveelheid foto's, maar een foto van The Duke konden we niet vinden. In een map met bouwvergunningen vonden we echter een piepklein fotootje van The Duke waarop twee nieuwe lampen van Skol waren ingetekend. Daar was een vergunning voor nodig. Het is fijn dat er toen foto's gemaakt zijn. Is die ambtenarij van de Welstandcommissie toch ergens goed voor.


3 opmerkingen:

Karel ten Haaf zei

Een collega van mij heeft jaren in The Duke gewerkt. Zal ik eens informeren of hij foto's heeft?

Harry Perton zei

Dat is waar ook, The Duke had Skol. Maar zo laat op de avond maakte dat niet meer uit.

coen zei

@ Harry: Skol was toch hoofdpijnbier?
@ Karel: nee, hoeft niet, de keuze van nu is een mooie staalkaart van alles wat het archief te bieden heeft.