hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 2 september 2013

Kroniek Leeuwarder Courant: Populair

Populair

Vanaf vorige week zaterdag schrijft Nico Dijkshoorn verhaaltjes over kunst in de Volkskrant. In zijn gebruikelijke van dik hout zaagt men planken-stijl. 'Kan je het duizend keer een performance noemen, maar ik noem het gewoon een hondenstreek, 40 liter paarse verf door een huiskamer slingeren en dan ons medicijnkastje er overheen schudden.' Ik signaleerde deze nieuwe vorm van afzeikcolumnisme voor Tzum. Nico Dijkshoorn twitterde meteen dat hij dat 'genieten' vond, maar in dezelfde tweet noemde hij de kritiek "kunst fundamentalisme", een tweet daaropvolgend behoorde ik tot de 'kunstpausjes' en nog wat tweets later zette Dijkshoorn de persoonlijke aanval in: 'Coen is gewoon een beetje verdrietig, dat het allemaal niet is gelukt met dat schrijven van hem.' Nico Dijkshoorn heeft meer dan een kwart miljoen volgers op Twitter, ik dik zevenhonderd. Hij moet wel gelijk hebben.


Wie wil er niet meeprofiteren van de 'Vijftig tinten grijs'-hype? Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss komen binnenkort met literaire varianten die respectievelijk 25, 45 en 70 als titel dragen. In die boeken wordt Hanna gevolgd in drie verschillende levensfases. De Vlaamse krant De Morgen zocht drie vrouwen die naakt met de schrijvers op de voorkant van de boekenbijlage willen gaan staan. 'Vrouwen van alle leeftijden' worden verzocht te reageren. Of de schrijvende heren de broek aanhouden is vooralsnog onduidelijk.

Knock-out in één ronde voor Badr Hari. Vanuit het niets staat Badr de biografie van Jens Olde Kalter op nummer 1 in de Bestseller top 60. Khaled Hosseini en Dan Brown hebben het nakijken. Vorige week verdween De hartsvriendin van Heleen van Royen uit diezelfde lijst. Het boek stond vijftien weken in de bestsellerlijst, waarvan vier weken in de top 10 en dat is niet onverdienstelijk. Maar vergeleken met de vorige boeken van Van Royen gaat het steeds iets slechter met de verkoop. De mannentester stond zeven weken in de top 10 en verdween na 23 weken uit de top 60. Godin van de jacht, uit 2003, stond achttien weken in de top 10 en tientallen weken in de top 60. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ook populariteit is aan slijtage onderhevig.

Verscheen eerder in de Leeuwarder Courant, 2 september 2013.

Geen opmerkingen: