hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 16 juni 2014

Kroniek Leeuwarder Courant: Aanloop

Aanloop

De zomer moet nog beginnen, maar de eerste najaarscatalogi rollen al van de pers. Na het succes van Vijftig tinten grijs werden die een tijdje gedomineerd door allerlei varianten 'mamaporno'. Uitgevers kopiëren graag het succes van anderen. Maar toen kwam Stoner en ging elke uitgeverij op zoek naar vergeten meesterwerken. Dit jaar is uitgeverij De Geus een van de eersten met een catalogus en ja hoor, ook daar komt een 'herontdekt meesterwerk' uit: Misverstand in Moskou van Simone de Beauvoir. Ik schat dat er de komende weken nog meer dan tien van deze meesterwerken aangekondigd worden. Als je maar lang genoeg wacht hoef je alleen nog maar opgedolven meesterwerken te lezen.

Soms heeft een boek een aanloop nodig. In 1959 publiceerde Ida Simons haar romandebuut Een dwaze maagd. In 1960 overleed ze, dus bij dit boek is het, naast enkele dichtbundels en fragmenten, gebleven. De door uitgeverij Cossee 'herontdekte' roman kwam deze week binnen op nummer 31 van de Bestseller top 60 en krijgt bijna alleen vijfsterrenrecensies. Overigens werd het boek in 1989 nog door uitgeverij An Dekker uitgegeven in de reeks 'Moderne klassieken'. In 1981 verscheen de vijfde druk bij Nijgh & Van Ditmar. Elke generatie heeft recht op de herontdekking van dezelfde meesterwerken.


Het lijkt wel een splattermovie, zo'n toneelstuk van Jan Vos. Jan Vos? Iedereen kent P.C. Hooft, van die straat in Amsterdam waar mensen zonder hersenen en met portemonnee heen en weer rijden. Iedereen kent Vondel, van dat park en, als je te oud bent, ook nog van het vijf guldenbiljet. Van Jan Vos hebben maar weinigen gehoord en nog minder mensen hebben iets van hem gelezen. Dit jaar las ik voor mijn colleges over literatuur in de Gouden Eeuw voor het eerst Aran en Titus van Jos Vos. Mijn hemel: groepsverkrachtingen, afgehakte ledematen, uitgerukte tongen, kinderen die worden opgegeten. Dat is andere koek dan Lucifer. Aan het eind van de collegereeks gaf meer dan de helft van mijn studenten aan dat ze in het vervolg ook Jan Vos gingen behandelen in de klas. Let op mijn woorden: ook de horror van Jan Vos begint aan een comeback.

Deze kroniek verscheen eerder in de Leeuwarder Courant op 14 juni 2014.

Geen opmerkingen: