hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 24 augustus 2006

Alle nominaties Tzum-prijs op een rij

Vanavond mooi stuk over de Tzum-prijs in Nrc Handelsblad. Op veler verzoek hierbij alle nominaties (van jury en publiek).

Nominaties Tzum-prijs 2006
Armando – Het wel en wee
De man had een gezicht alsof hij zojuist door een spinnenweb was gelopen.

Bernlef – De onzichtbare jongen
Een mens kan zichzelf als een horloge opwinden.

Bernlef – De onzichtbare jongen
Voor het eerst van mijn leven maakte ik kennis met wat men wel ‘het volk’ noemt, een groep luidruchtige, boerende, kaartende en schuine taal uitslaande imbecielen, die niet rustten tot ook jij meeboerde en scheten liet.

Stefan Brijs – De engelenmaker
Daarna was uit zijn mond weer de onhoudbare woordenstroom gekomen waar zij met haar stem al voorlezend tegen in moest roeien.

Karin Giphart – Maak me blij
Op zich heeft het een verbroederend effect, die gedeelde toiletten, maar ik heb nooit zo'n behoefte om pissende mannen te zien.

Ronald Giphart – Troost
Iedereen zal het hiermee eens zijn: de emotionele waarde die de meeste Nederlanders hechten aan het begrip ‘smaak’, is dezelfde emotionele waarde die ze voelen bij het begrip ‘vuilniszakken buitenzetten’.

Sanneke van Hassel – IJsregen
Ze is bang voor honden die buiten slapen, die niet zijn om voeten te warmen maar om met tanden als hekken bezit te verdedigen.

Kristien Hemmerechts – De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze
De vrouw van de krantenkiosk had de gewoonte elke krant en elk tijdschrift of pakje sigaretten dat ze verkocht eerst even tegen haar volle borsten te houden, alsof ze de streepjescode met haar tepels scande.

Gerrit Komrij – Gouden woorden
Als ik in een vliegtuig iemand in een geplastificeerde bibliotheekpil zie lezen, met een blondine op de cover of een door onweerslucht overhuifde villa, dan is zo iemand onveranderlijk een Nederlander.

Peter Middendorp – Amateur (uitgesloten van deelname)
Hij keek nog eens door het groene raam naar buiten en van zijn vriendin was alleen een klein beetje spierwit haar te zien, vlak achter de brede schouders van Tyrec en er werd opnieuw aan de deur geklopt, bonzen was het meer, er stonden mensen aan de deur behoorlijk hun geduld te verliezen en nu moest hij alweer naar buiten en keek hij nog één keer door het groene raam en zag hij zijn vriendin met grote stappen op het kunstwerk aflopen en Tyrec die zich met een kale docent begon te onderhouden en vlak voor zijn eigen ogen schoof de boze blik van iemand die hij niet kende - en het hoofd zei: 'Kom je nog naar buiten of speel je soms verstoppertje?’

Peter Middendorp – Amateur (uitgesloten van deelname)
Toen stond hij op en liep naar het raam en naar de keuken en de gang en de badkamer en de keuken en weer terug naar het raam om uiteindelijk op een stoel bij de vensterbank terecht te komen.

Rascha Peper – Verfhuid
Hij meldde zich aan bij een sportschool en matte zich tweemaal per week af op vreselijke apparaten, zonder dat zich de voldoening, de geestelijke bevrijding, laat staan de gelukzaligheid, voordeed waarover vrienden altijd spraken en zonder dat hij noemenswaardig afviel.

K. Schippers – Waar was je nou?
In een keurig rijtje, vlak naast elkaar, ziet ze Noortjes rijglaarsjes, dan haar pumps, net geen stiletto’s, en nog een paar blauwe Palladiums, voor als ze het bos in gaan zeker.

Jan Siebelink – Knielen op een bed violen
De wereld was als kalm water waarin zij waren ondergedompeld, de hemel boven hen een vloed van blauw.

J.J. Voskuil – Buiten schot, voettochten 1974-1982
Als ik na een paar uur eindelijk inslaap, droom ik van een man die denkt dat hij een tuintje is, waarna ze een hekje om hem heen zetten.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat níemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Als het waar was dat wij de maat van alle dingen waren, dan was er geen reden om op verlossing te hopen.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Ze houdt van rampen als koekjes bij de koffie.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Ik heb dat altijd grappig gevonden, dat pa een nét sloopbedrijf wilde waar mensen met een gerust gevoel naartoe konden, als een abattoir zonder bloed.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Voor veel mannen is de auto nog de enige ontsnapping, de enige uitlaadklep voor de klamme warmte van alle gemaakte beloftes; hun huwelijk, hun hypotheek, de beledigingen op hun werk.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Op zijn lip hing een sjekkie, zijn wijsvinger richtte zich op in een minimalistische groet.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Het is een warm voorjaar, in de klas bidden ze voor me omdat ik al meer dan tweehonderd dagen van de wereld ben.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Je hebt er niks over te zeggen, jij bent je naam, je naam is jou, samen zijn jullie één, na je dood leeft je naam nog wat voort in de hoofden van een paar mensen, vervaagt op je grafsteen en dat was dan dat.

Tommy Wieringa – Joe Speedboot
Misschien dat vrouwen bij de gynaecoloog zich zo voelen, met hun kont omhoog en de benen wijd terwijl er daar beneden een koude schuimspaan in ze rondwoelt.

Tommy Wieringa - Joe Speedboot
Door veel mannen begeerd worden was Tessels tegenspreuk voor de vloek van haar moeder: dat haar seksuele marktwaarde laag was en dat ze alleen dikke jongetjes zou aantrekken.

Henk van Woerden – Ultramarijn
Ongeveer zoals er twee verschillende soorten hitte zijn, het vuur waarmee je kookt en de denkbeeldige vlammen van peper.

Henk van Woerden – Ultramarijn
Kurts Rudolfje ging stijf in de houding staan, als een natie die één leger is, met een hazelnoten helmpje op.

Jan Wolkers – Zomerhitte
Aan het strand vind je soms een door de vloed achtergelaten aantal voorwerpen dat zo perfect van compositie en kleur is dat je onwillekeurig opkijkt of je in de verte niet de schim van Kandinsky ziet wegschuifelen.

Jan Wolkers – Zomerhitte
Toen ik klaarkwam zette ze haar tanden in mijn hals, zo dierlijk, dat ik het uitschreeuwde van de pijn.

Geen opmerkingen: