hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 24 augustus 2006

Tommy Wieringa wint Tzum-prijs 2006

Schrijver wint 42 euro met de kleinste literaire prijs

Met de zin: ‘De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat níemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet.’ wint Tommy Wieringa de Tzum-prijs 2006, de kleinste literaire prijs van Nederland. De zin komt uit zijn roman Joe Speedboot, die vorig jaar uitkwam bij uitgeverij De Bezige Bij.
Het is de vijfde keer dat de Tzum-prijs wordt uitgereikt. De prijs gaat naar de beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar. In 2002 won Paul Mennes, in 2003 Doeschka Meijsing, in 2004 Stijn Aerden en vorig jaar Ilja Leonard Pfeijffer. De winnaar krijgt naast een fraaie beker ook een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. Dit jaar is dat dus 42 euro.

De jury (de redactie van het literaire blad Tzum: Roos Custers, Gideon van Ligten, Peter Middendorp en Coen Peppelenbos) was unaniem in haar keuze voor de zin. Uit de nominaties voor de Tzum-prijs (naast de jury mag iedereen zinnen nomineren) bleek al een grote voorkeur voor zinnen uit Joe Speedboot. Maar liefst 10 zinnen werden uit zijn werk genomineerd. In de winnende zin weerspiegelt zich de hele roman, aldus de jury: het jongensachtige, het motief beweging en het reiken naar iets alomvattends. De zin beschrijft, begint met een prikkelende metafoor en herbergt een aforisme. De zin is in het klein wat de roman in zijn geheel is: groots en meeslepend. Als alle andere prijswinnende romans al vergeten zijn, zal Joe Speedboot nog gelezen worden, al was het alleen maar door de briljante stijl.

Tommy Wieringa laat genomineerden als Ronald Giphart, Bernlef en Jan Wolkers ver achter zich. Alle nominaties worden gepubliceerd in het volgende nummer van Tzum.

Geen opmerkingen: