hij hem

hij hem
Nu in de winkel

donderdag 11 oktober 2007

De kinderkomrij: de roofbloemlezing (3)

Zou het nu toeval zijn dat de man die dichters van tevoren vroeg af te zien van een vergoeding voor gedichten die hij opnam in zijn bloemlezing nu vindt dat Ted van Lieshout zit te zeuren? Waarom die badinerende toon uit de mond van een bloemlezer waarbij de dichters zelf bij de uitgeverij moesten bedelen om exemplaren van de bundel waarin ze zelf stonden (voor niets)? Daarentegen is Bart FM Droog weer heel consequent in zijn opvattingen en uitlatingen of de diverse weblogs.

Nog even alles op een rijtje:
- aan de auteurs is toestemming voor opname van hun gedichten in de kinderkomrij nadat het boek gedrukt was;
- de auteurs krijgen slechts 5 euro per gedicht (daarvan gaat 40% naar hun eigen uitgeverij volgens de standaardcontracten);
- de dichters hebben tot nu toe geen presentexemplaar gekregen;
- de tweede druk lag al op de pers, zonder wijzigingen, zodat dichters die hun medewerking weigerden nog een keer tegen hun wil zijn opgenomen;
- de voormalige Dichter des Vaderlands doet alles af als typisch Nederlands gedoe en komt niet op voor de dichters die hij heeft gebloemleesd;

Als iemand die werkt voor een uitgeverij die ook wel eens een bloemlezing maakt, weet ik dat die projecten verrekte duur zijn. Wij zijn op dit moment ook bezig met een bundel gedichten en we zijn al meer dan een maand bezig om aan uitgeverijen (en indirect schrijvers) toestemming te vragen voor opname van hun gedicht. En ja, ook wij betalen ze niet het volle pond: slechts 25 euro in plaats van 26 euro, maar dat bedrag komt toch wel aardig in de buurt van wat het moet zijn. Als wij dat als kleine uitgeverij kunnen (moeten) betalen, dan kan een grote uitgeverij dat toch ook?

Nu een poging tot een sommetje (ik ben een ontzettende alpha, dus blunders voorbehouden)
Een Kinderkomrij kost 19,95. Daar gaat een boekhandelskorting af van minimaal 40%, maar vaak is dat percentage hoger. Laten we zeggen dat de uitgeverij er 11 euro netto aan overhoudt. De kostprijs schat ik in op 4 á 5 euro. Laten we het hoogste nemen. Blijft over voor de uitgeverij 6 euro per boek.

Stel dat er in de Kinderkomrij 500 gedichten staan die betaald moeten worden volgens de afspraken, dan is dat 500 x 26 euro= 13.000 euro. Om dat bedrag te verdienen moet je dus 2167 Kinderkomrijs verkopen. Dat had uitgeverij Prometheus dus al in twee dagen verdiend, want toen was de eerste druk van 4000 exemplaren al uitverkocht.
Kortom: wie zeurt hier nou?

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Eh, de eerste druk was volgens mij 5000 exemplaren.

coen zei

Des te beter voor Prometheus.

Anoniem zei

De eerste drukken zijn nog niet uitverkocht. Ze komen nog steeds in grote stapels binnen.

coen zei

Dat is vreemd. Ik hoorde hier in diverse boekhandels al na een paar dagen dat ze moesten wachten op de tweede druk.
Bij het Centraal Boekhuis staat het boek ook continu in de top vijf.
Ted Van Lieshout kreeg vrijwel meteen te horen dat zijn gedichten niet uit het boek gehaald konden worden omdat de tweede druk al was opgelegd.
- Of ze liegen over de hoeveelheid exemplaren van de eerste druk;
- Of de tweede druk is volkomen identiek aan de eerste (dus zonder vermelding dat het een tweede druk betreft)
- Of...?

Anoniem zei

Ik vond het ook erg opmerkelijk. Gisteren kwam er dus weer een nieuwe stapel voorraad binnen. Nergens stond een vermelding van de tweede druk. Het lijkt me toch, dat ze dat er inzetten. Ik weet niet precies hoe de bevoorrading werkt, maar misschien hebben we nog een restje eerste drukken gekregen? Het gaat om ongeveer vijftig bloemlezingen. De bestelling is afgelopen vrijdag en zaterdag bij het CB geplaatst. Toen zou de eerste druk allang uitverkocht moeten zijn...

Jan Paul zei

Het vervelende is dat Prometheus er toch vrolijk lachend mee lijkt weg te komen. Sommige auteurs krijgen een iets hogere vergoeding, de gedichten van Ted en eventueel andere auteurs worden er in een volgende druk uitgehaald (en zoniet, want kunnen ze dan doen?) en ondertussen blijft de bundel goed verkopen en zit de uitgever voor een paar dubbeltjes op de eerste rang.

coen zei

En het meest vervelende is dat Ted van lieshout als zeurpiet wordt weggezet, terwijl hij toch een normale vergoeding vraagt.

Anoniem zei

Ik kan daar wel tegen, hoor.
Maar waar ik wel wat meer over zou willen weten is die kwestie van de uitverkochte eerste druk die plotseling niet uitverkocht blijkt te zijn. Ik vermoed dat er gewoon bij is gedrukt, maar dat niet in het boek is opgenomen dat het om een tweede druk gaat.

Anoniem zei

Ze blijven bijdrukken zonder de tweede druk te vermelden, denk ik. ;-)

Ze hebben Ted beloofd, om na de tweede druk de bundel te wijzigen, maar zolang er geen tweede druk in het boek staat...

coen zei

Dat is een wel heel slechte gedachte. Zou het?

Anoniem zei

Nee, dat is natuurlijk niet gebeurd. Dat doet een uitgeverij niet.

Ik ben het weekend niet in andere boekwinkels geweest. Anders had ik daar even de bloemlezing erbij gepakt, om te kijken of zij de tweede druk al hebben.

coen zei

Ik zal ook eens opletten. het meest waarschijnlijke scenario is dit: boekhandels hebben te weinig exemplaren ingekocht, zeggen dan tegen hun klanten dat het boek uitverkocht is, lezen dat er een tweede druk is opgelegd (terwijl er bij het Centraal Boekhuis nog genoeg ligt) en hop een misverstand is geboren.

Anoniem zei

Hm, het boek staat hoog in alle toptienen en dat van slechts 5000 exemplaren?