hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 1 november 2008

A. Marja: de presentatie


Zo'n veertig mensen kwamen van heinde en verre om de presentatie bij Selexyz Scholtens van de twee nieuwe Marja-boeken mee te maken. In de zaal ook veel dichters: Jane Leusink, Remco Ekkers, Rense Sinkgraven, Emiel Matulewicz, Hedwig Baartman. Zoon Dolf Mooij hield een toespraak waarin hij bekende nog nooit door de roman Snippers op de rivier heen te zijn gekomen. Tineke Schuur-Kaspers, de laatste vrouw van Marja, legde in haar toespraak de nadruk op de sociale bewogenheid van de dichter, een aspect dat nogal vaak onderbelicht blijft.



Jan Glas deed een prachtige voordracht van de gedichten van Marja en Karel ten Haaf kreeg de lachers op zijn hand met zijn gedicht over Marja (ik hoorde ook Tineke lachen op de eerste rij). Nick ter Wal bracht een boeiende en gedegen toespraak over Snippers op de rivier, kortom: het kon allemaal niet beter.



Na afloop moesten Nick en ik de boeken van Marja signeren en we kregen ook nog bloemen van zijn trotse ouders. Ook de oma van Nick was er en zijn schoonfamilie en zelfs zijn werkgever uit Den Haag.
We kregen ook meteen moeilijke vragen. Er was een boekliefhebber die wilde weten wie het omslag had gemaakt van de eerste druk van Snippers op de rivier (vraag voor Nick). Een andere man wilde weten waarom wij het gedicht 'Hygiëne' niet hadden opgenomen, want dat was toch het beste gedicht van Marja (ik heb de schuld maar op me genomen). Journalist Joep van Ruiten stelde gelukkig gewone vragen, waarop wij hoop ik gewoon geantwoord hebben. Het resultaat staat maandag in het Dablad van het Noorden.

Tzum-redacteur Roos Custers en haar man Dolf hadden een zware dag achter de rug. Ze waren al naar de presentatie geweest van Plenter @ Pepping en naar de Van der Leeuwlezing met Karen Armstrong en daarna nog naar ons. Morgen vliegen ze naar Torremolinos om een beetje bij te komen.

In de Wolthoorn na afloop van de presentatie kwamen we ook nog Abdelkader Benali tegen die co-referent was geweest bij de Van der Leeuwlezing. Voor de derde keer in drie jaar stelde ik me aan hem voor. En zo dronken we ons naar de zaterdag toe.

Foto: Peter ten Hoor.

1 opmerking:

Nick ter Wal zei

Aart van Breda maakte de houtsnede voor het omslag van de eerste druk van Snippers(1941), die tevens op het wervende prospectus werd afgedrukt. Voor de onbekende vragensteller zijn hier dan ook zijn jaartallen: 1913-1972. Vooral de UBA heeft veel materiaal van deze boekillustrator, die tevens een boek maakte met de spannende titel Avonturen met papier(1952).