hij hem

hij hem
Nu in de winkel

zaterdag 18 april 2009

Martin Ros: de hoogtepunten van 18 april


Maxima, Napoleon, een diepzinnige overdenking voor de zondag en andere hoogtepunten op radio Selexyz.

Gonzalo Álvarez Guerrero en Soledad Ferrari - Maxima, de Argentijnse jaren
- Die kwam tot de conclusie dat Zorrekwieta, hoe heet die man? Selexyzpresentator: Zorreguieta. Ik kan z'n naam moeilijk uitspreken.


Fleur Besters - Gegijzeld door een psychopaat
- Het is verschenen bij een kleine uitgever in Eindhoven, de Papiermakers of zoiets heet het. Hoe heten ze ook alweer? Selexyzpresentator: De Boekenmakers. Oh, De Boekenmakers.
- Dit boek sla je open en dan zie je de foto ja je houdt het niet voor mogelijk van je kent hem natuurlijk wel daar staat ie hij zit nu in de Tweede Kamer voor de VVD Selexyzpresentator: Teeven is dat hè? Teeven!
- Maar dat er zo'n hartstocht op is dat al die boeken over die man die nog veroordeeld moet worden hoe heet ie? Die in Amsterdam vastzit nu. Die smeerpijp. Die ook een iemand gegijzeld heeft. Selexyzpresentator: Ja, Willem Holleeder. Holleeder!
- Ik prijs dus die brave Fleur Besters die er heel lief uitziet en dit helemaal tot de grond toe heeft uitgemest. En [onverstaanbaar] aan het eind van het boek eigenlijk alleen zegt, en dat wordt ondersteund, ook door Peter H, ken je die nog van de televisie, de grote onthuller Selexyzpresentator: Peter R. Peter R. de Vries. Peter R. de Vries.


Paul Strathern - Napoleon in Egypte
- Het was een klein kereltje. Hij was net zo klein als Sarkozy, die trouwens veel op Napoleon lijkt moet ik zeggen.


Herman Melville - Moby Dick
- Selexyzpresentator: Gaan we nog naar Herman Melville? Nee, komen we niet meer aan toe. [Maar er wordt toch nog 5 minuten over gesproken.]
- 't Is nu in een goedkope editie. Twaalf en een halve dollar of hoe heet dat, wat hebben wij voor mark? Selexyzpresentator: Euro's hebben we, ja.
- En altijd als ik dit slot lees komen de tranen weer in mijn ogen. Dan denk ik: dit is ook het lot, want wij gaan ook dood en eindigen alle boeken [?]. Boeken geven ons wel troost. Hè, vind je niet? Troost omdat al ons leven een strijd is tegen het kwaad, wat ons tenslotte meetrekt in de eeuwigheid. Zo is het toch? Selexyzpresentator: Het kwaad dat ons meetrekt in de eeuwigheid. De dood is toch iets verschrikkelijks? Selexyzpresentator: Misschien is het wel het goede dat ons meetrekt naar de eeuwigheid. Ik hoop het met je. Maar dit boek is eigenlijk het meesterlijkste boek over de strijd van de mens die achter een droom aanloopt. Wwant we lopen allemaal achter dromen. Mensen die trouwen met vrouwen. Die vrouw is hun droom. Zo is het toch? Je hebt een droom, daar loop je achter, en alles mislukt. Alle liefdes mislukken ook, dat weet je toch. Maar we blijven er achteraan gaan, we blijven vertwijfeld door en we worden ouder, ouder tot we niets meer kunnen, kwalen ons overvallen en we meegesleept worden in de ondergang. We gaan allemaal onder. En dat staat in dit boek. En toch is het een troost, omdat Melville geeft ons allen de troost mee dat we op die lange weg, ook als je in God zou geloven, nog de troost kunt hebben dat misschien aan het eind een lichtje ope... gaat branden. En die de dood je verlost van het mysterie van het leven. En de eeuwigheid verschijnt in de gedaante van God. Zo is het toch?

1 opmerking:

blaski zei

Ros staat volgens mij hoe langer hoe dichter bij de drempel tussen geloven en niet geloven. Zal wel door de ouderdom en de bewustwording van zijn eindigheid komen.

Toch bijzonder om te horen, zo'n uitgesproken worsteling met deze dingen.