hij hem

hij hem
Nu in de winkel

maandag 14 september 2009

NHL: Willem Smink weblogt (13)


Het was even schrikken, maar vorige week donderdag stond er opeens een nieuw blogje van Willem Smink, de baas van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hogeschool, op mijn.nhl.nl. Het vijfde blogje (271 woorden) alweer dit kalenderjaar. Niet met een uitleg over de bonussen bij de salarissen in de top van NHL hogeschool, nee, Willem komt met een waarschuwing. Plasterk wil namelijk het Hoger Onderwijs herorganiseren en Willem is bang dat ze aan zijn toko komen.

Gebruikte hij in column vier van dit jaar (drie maanden terug) nog allerlei woorden die de eigen bezuinigingen moesten verdedigen (extra huisvestingslasten, extra kosten, negatief resultaat, dagelijkse kosten en baten, incidentele meevallers, incidentele tegenvallers etc. etc.), nu ziet hij de bezuinigingen van het Rijk aankomen en dan staat Willem opeens op de barricaden.
'We naderen de periode waarin de rijksoverheid drastisch gaat bezuinigen. Een andere commissie is bezig voorstellen te bedenken om ca. 35 miljard structureel te kunnen bezuinigen. Het is onwaarschijnlijk dat de sector hoger onderwijs buiten schot blijft. De kans is groot dat collegegelden omhoog gaan, prijsstijgingen niet worden gecompenseerd, de studiefinanciering op de kop gaat, etc. Onder zulke omstandigheden is het losschroeven van het huidige stelsel riskant. Voordat je het weet ben je weer een flinke hap uit je budget kwijt.'


Je kijkt ernaar en je wordt er niet warm of koud van. Dit is ritueel klagen. Als Willem in het kabinet had gezeten, dan had hij de woorden van Plasterk ten volle beaamd. Maar hij zit een treetje lager en dan moet je je teweer stellen. Hopelijk komt hij ook nog eens op ons niveau (de werkvloer, c'est moi) dan kan hij amok maken tegen zijn eigen plannen.

Geen opmerkingen: